Meyer-Optik Görlitz Orestor 100mm f/2.8

ÅR: 1966-1970
LAND: DDR
DESIGN: 5 elementer/ 4 grupper
FATNING: m42
Meyer-Optik Görlitz Orestor 100mm

Sebraobjektivet Orestor er som sin storebror Orestegor godt bygget i metall med silkemyk blender og fokusring med lang gange for presis fokusering. Blenderen har seks kniver (instant-return type) og danner et hexagon blendet ned. Objektivet har vanligvis 15 blenderlameler og det får meg til å tro at mitt eksemplar er en sen utgave rett før Meyer selskapet ble en del av Pentacon foretaket. Skarpheten er god fra åpen blender med litt kromatisk abberasjon i høylysene som forsvinner blendet ned. Bokeh er ganske kremet på kort fokusavstand og stor åpning, men blir mer teksturert på lengre fokusavstander og mindre åpning. Objektivet finnes også i Exakta bayonettfatning, filterstørrelsen er Ø49 og vekten ligger på 284 gram.

Jeg ønsker å trekke dette objektivet frem som en spesielt god modell både når det gjelder i bruk og bildene som kommer ut på baksiden. Det føles lett, naturlig og raskt og fokusere tilpasset på et digitalt systemkamera og resultatene er meget tiltalende.

Objektivet ble produsert frem til 1970, og videre som Pentacon fra 1971-1977 etter selskapet ble en del av Pentacon. Meyer konsernet ble grunnlagt av Hugo Meyer i 1896 i byen Görlitz i Tyskland.

Kamera: Sony A7 II
Se også omtale av andre Meyer objektiver:

2 kommentarer

  1. Hei. Du har en fin side som jeg bruker ofte, men du må ha feil dato på 100mm f2.8? Mitt objektiv er sebra typen og har no.5413086 og da er det fra 1954?

    • Hei Torstein!

      Kjempehyggelig at du kikker på sidene. Orestor 100mm er forøvrig et fenomenalt objektiv. Sebratypen kom i andre halvdel av 60-tallet. På ganske mange russiske objektiver så samsvarer serienummeret med produksjonsåret, men meg bekjent så finner man ikke dette i særlig grad på de tyske objektivene. Se forøvrig her for mer informasjon: http://allphotolenses.com/lenses/item/c_316.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *