Meyer-Optik Görlitz Domiplan 50mm f/2.8

ÅR: 1962
LAND: DDR
DESIGN: 3 elementer/ 3 grupper
FATNING: m42
Meyer-Optik Görlitz Domiplan 50mm

Domiplan 50mm er nok et solid Meyer-objetiv bygget i metall. Det visuelle designet kan minne mye om Lydith 30mm men der stopper også likhetene. For mens Lydith er et godt optisk bjektiv som gir flotte resultater er Domiplan litt platt og kjedelig. Her er seks kniver i blenderen som er av type klikkstopp og stopper på f/22. Blenderringen sitter lengst foran og svært tett opp mot fokusringen, noe som gjør at man fort kan vri på feil ring eller dra med seg begge når man gjør innstillinger. Mekanisk er det ikke på høyde med det man forbinner med Meyer optikk og busjettfølelsen melder seg raskt.

Optisk er objektivet soft på åpen blender med dårlige hjørner. Det er også litt magentastikk i bildene rett fra kamera og den slappe nærgrensen på 75cm gjør ikke objektivet noe mer spennende. Dersom man ønsker at motivet skal stå mer ut fra bakgrunnen kan man skru objektivet et par runder ut av fatningen for både å kunne fokusere nærmere og få en mer utvisket bakgrunn. Bokeh oppleves som bløt, med snev av virvel i enkelte situasjoner, men med største blender f/2.8 ønsker man fort litt mer spillerom. Objektivet passer best nedblendet til “point and shoot” bruk hvor mest mulig blir like skarpt. Visuelt er det dog ganske nett og pent så det passer fint sammen med et tidsriktig kamera som dekorasjon på en hylle i stua 🙂

Domiplan var kitobjektivet til mange Praktica (m42) og Exakta kamera og finnes i et stort antall. Meyer konsernet ble grunnlagt av Hugo Meyer i 1896 i byen Görlitz i Tyskland.

Kamera: Sony A7 II
Se også omtale av andre Meyer objektiver:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *