Topcor-S Tokyo Kogaku 5cm f/2

ÅR: 1954-1961
LAND: Japan
DESIGN: 6 elementer/ 4 grupper
FATNING: m39
Topcor-S Tokyo Kogaku 5cm f/2
Topcor-S Tokyo Kogaku 5cm

Topcor-S 5cm f/2 for rammesøkerkamera kom i tre varianter. Den første i sølv (denne) og senere sølv/sort og til slutt en nesten heldekkende sort utgave som tidligere er omtalt hvor alle de nevnte ble produsert for Leotax rammesøkerkamera. Topcor-optikk har en hærskare av ivrige tilhengere da merkenavnevet var en respektert Japansk tilvirker av optikk.

Mekanisk er dette et godt bygget objektiv på lik linje med tilsvarende objektiver fra Canon, Nikon, Tanak m. fl. fra samme periode. Objektivet har ti lameler i blenderen som er av typen klikkstopp med blender f/16 som minste åpning. Nærgrensen ligger på 1 meter og den har en fokusspake med uendeliglås.

Tegningen fra Topcor-S 5cm f/2 minner om Canon 50mm 1.8, Tanar 50mm f/2 og Nikkor HC 50mm f/2 som ligger tett på optisk, men jeg har likevel en følelse av at den hårfint er den svakest av de fire i en samlet vurdering. På åpen blender er den skarp og fin i senter, men skarpheten avtar raskt ut mot hjørnene. Nedblendet er den dog skarp og fin over hele flaten. Bokeh har snev av virvel på åpen blender og kontrasten er gjennomsnittlig god. Noe kromatiske avvik er synlig, men godkjent.

Tokyo Kogaku Kikai Kabushikikaisha (Tokyo Optical Co., Ltd.) ble etablert i 1932 og produserte optikk i m39 fatning for Leotax rammesøkerkamera (Simlar og Topcor objektiver). Selskapet er dog mest kjent for sine Topcon SLR kamera med tilhørende optikk.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *