Topcor-S 5cm f/2

ÅR: 1954-1961
LAND: Japan
DESIGN: 6 elementer/ 4 grupper
FATNING: m39
Topcor-S 5cm f/2
Topcor-S 5cm

Topcor-S 5cm f/2 for rammesøkerkamera kom i tre varianter. Den første i sølv og senere sølv/sort og til slutt denne nesten heldekkende sorte utgaven som alle ble produsert for Leotax kamera. Topcor-optikk har en hærskare av ivrige tilhengere og ikke uten grunn da merkenavnevet var en respektert Japansk tilvirker av optikk.

Mekanisk er dette et godt bygget objektiv på lik linje med tilsvarende objektiver fra Canon, Nikon, Tanak m. fl. fra samme periode. Objektivet har ti lameler i blenderen som er av typern klikkstopp og stopper på f/16. Nærgrensen ligger på 1m som er helt normalt og den har en fokus-spake, men ingen uendeliglås.

Tegningen fra Topcor-S 5cm f/2 minner om Canon 50mm 1.8, Tanar 50mm f/2 og Nikkor HC 50mm f/2 som ligger tett på optisk, men jeg har likevel en følelse at den er hårfint svakest av de fire i en samlet vurdering. På åpen blender er den skarp og fin i senter, men skarpheten avtar raskt ut mot hjørnene. Nedblendet er den dog skarp og fin over hele flaten. Bokeh har snev av virvel på åpen blender og kontrasten er gjennomsnittlig god.

Tokyo Kogaku Kikai Kabushikikaisha (Tokyo Optical Co., Ltd.) ble etablert i 1932 og produserte optikk i m39 fatning for Leotax rammesøkerkamera (Simlar og Topcor objektiver). Selskapet er dog mest kjent for sine Topcon SLR kamera med tilhørende optikk.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *