Tanaka Kogaku Tanar 5cm f/2

ÅR: 1957
LAND: Japan
DESIGN: 6 elementer/ 3 grupper
FATNING: m39
Tanaka Kogaku Tanar 5cm

Tanaka 50mm er et stilig og kompakt objektiv i fenomenal byggekvalitet med en bra nærgrense til RF objektiv å være på 1.5 fot. Den har ett lag coating og en blender med tolv lameler som stopper på f/16. Avstandsskalaen er kun oppgitt i fot og fokusringen har en lett fjærbelastet uendeliglås (vanlig på denne type objektiver).

Konstruksjonen er svært lik Nippon 50mm f/2 og det samme gjelder de fotografiske egenskapene som er gode, men jeg føler likevel at Nippon objektivet er hårfint foran på kontrast og hjørneskarphet. Litt bildefeltkrumning på de øverste blenderne sees også (skarphetsplanet ligger på ulike steder, i senter og ut mot hjørnene) og objektivet vignetterer merkbart noe mer mot venstre. Flere av Tanaka objektivene er relativt sjeldene og man konkurrerer fort med “samlere” på pene eksemplarer som gjør at prisnivået for anskaffelse kan bli i dyreste laget for vanlig fotobruk. Dersom det frister med et kompakt normalobjektiv til en billigere penge som gir flotte resultater kan man kikke på Canon 50mm f/1.8 til godt under halve prisen, eller en Jupiter-8 50mm f/2 til noen skarve hundrelapper.

Tanaka Kōgaku K.K. var lokalisert i Kawasaki utenfor Tokyo og opererte mellom 1952 og 1959 med kamera og objektivproduksjon. Flere av de ansatte hadde tidligere jobbet for Nicca med tette bånd til Nippon (Nikon) som igjen leverte objektiver til Canon. Dette kan forklare likhetene til Nippon 50mm.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *