Roeschlein-Kreuznach Telenar 90mm f/3.8

ÅR: 1950-tallet
LAND: Tyskland
FATNING: m39

 

Roeschlein-Kreuznach Telenar 90mm

Et kompakt 90mm objektiv og den minste 90mm for småbilde jeg har sett. Lysstyrken er ikke fantastisk med største blender på f/3.8, men dersom størrelse er viktig og du ønsker et objektiv som dekker fullformat er 90mm Telenar en fin kandidat. Blenderen som forøvrig er veldig treg på mitt eksemplar har ti kniver og holder en sirkulær form nedblendet. Roeschlein-Kreuznach Telenar 90mm f/3.8 er bygget i aluminium og har avstandsskala oppgitt i både meter og fot. Objektivet er bygget for Braun Paxette med en registeravstand på 44mm så et ekstra avstandsstykke på 15,2mm må monteres mellom objektiv og et vanlig m39 til tilpasset systemkamera for digitalbruk. Det finnes originale eldre adaptere som står i stil med objektivene, men disse er av den sjeldne sorten og man må gjerne lete lenge for å finne det. Nærfokus ligger på halvannen meter (en meter med fokusadapter) og «E» distinksjonen på pynteringen betyr at objektivet er rangfinder koblet for korrekt fokus gjennom søkeren.

Roeschlein-Kreuznach Telenar 90mm f/3.8 overasket positivt i kontrast til 135mm objektivet i samme serie. Kontrasten og skarphet er god fra åpen blender og bokeh er behaglig og fin. Litt kromatisk aberrasjon må nevnes, men alt i alt et hyggelig bekjentskap.

Roeschlein var en selskap grunnlagt like etter andre verdenskrig av Stephan Roeschlein i Bad Kreuznach, Tyskland. Stephan Roeschlein hadde tildigere jobbet som objektiv designer i Hugo Meyer-Görlitz til 1936. Blant hans nyvinninger var prototypen på Meyer Telemegor serien og flere varianter av den berømte Meyer Primoplan. I 1936 forlot S. Roeschlein Meyer-Görlitz til fordel for jobben som teknisk direktør i Schneider-Kreuznach, etterfølgeren til Albrecht Tronnier. Etter krigen grunnla Stephan Roeschlein sitt eget optikkforetak, og produserte flere objektiver for Braun Paxette rangefinder serien samt skreddersydd optikk til flere formål. Roeschlein ble tatt over av Sill Optics i 1962 og lever i beste velgående med produksjon av spesialoptikk. Les mer om Braun Paxette her

Kamera: Sony A7 II

Se også Roeschlein-Kreuznach Telenar 135mm f/5.6

2 tanker om “Roeschlein-Kreuznach Telenar 90mm f/3.8”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.