Roeschlein-Kreuznach Luxon 50mm f/2

ÅR: 1950-tallet
LAND: Tyskland
FATNING: m39
Roeschlein-Kreuznach Luxon 50mm f/2
Roeschlein-Kreuznach Luxon 50mm

Roeschlein-Kreuznach Luxon 50mm f/2 er et relativt sjelden objektiv og passer Braun Paxette rammesøker kamera. Lysstyrken på f/2 er meg bekjent det raskeste som er å oppdrive til denne kameraserien. Blenderen er klikkløs, har 15 lameler som danner en trillende rund form gjennom hele registeret og stopper på f/16. Objektivet er bygget i aluminium og har avstandsskala oppgitt i meter. Objektivet er som nevnt bygget for Braun Paxette med en registeravstand på 44mm så et ekstra avstandsstykke på 15,2mm må monteres mellom objektiv og et vanlig m39 til tilpasset systemkamera for digitalbruk. Det finnes originale eldre adaptere som står i stil med objektivene, men disse er av den sjeldne sorten og man må gjerne lete lenge for å finne det. Nærfokus ligger på en meter (betraktelig bedre med fokusadapter).

Objektivet oppviser både spennende og god bokeh med snev av virvel. Skarphet og kontrast er dog langt under par, og objektivet har også endel sfæriske avvik i form av bloom på høylysene. Mitt eksemplar lider av endel pusseriper på frontelementet og dette er nok noe av forklaringen, men trolig ikke hele. Dette objektivet kan ikke anbefalles til andre en samlere og spesielt interesserte. 90mm objektivet fra samme serie likte jeg dog veldig godt!

Roeschlein hadde tildigere jobbet som objektiv designer i Hugo Meyer-Görlitz til 1936. Blant hans nyvinninger var prototypen på Meyer Telemegor serien og flere varianter av den berømte Meyer Primoplan. Etter krigen grunnla Stephan Roeschlein sitt eget optikkforetak, og produserte flere objektiver for Braun Paxette rangefinder serien samt skreddersydd optikk til flere formål. Roeschlein ble tatt over av Sill Optics i 1962 og lever i beste velgående med produksjon av spesialoptikk. Les mer om Braun Paxette her

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *