Jupiter-11 13,5cm f/4

ÅR: 1957
LAND: USSR
DESIGN: 4 elementer/ 3 grupper
FATNING: m39
Jupiter-11 13,5cm f/4
Jupiter-11 13,5cm

Jupiter-11 13,5cm f/4 er optisk lik tidligere omtalte Jupiter-11 135mm f/4. Jupiter-11 kom i minst to varianter med m39 fatning. En utgave for rammesøkerkamera (denne) og en for speilrefleks med lengre registeravstand. Objektivet er bygget i solid aluminium med m39 skrufatning. Blenderen er til forskjell fra SLR utgaven klikkløs, og har tolv buede lameler som danner en sirkulær form nedblendet for penere bokeh. Minste blenderåpning er f/22, avstandsskalaen er kun oppgitt i meter og nærfokus (MFD) ligger på drøye to meter, som er litt svakere kontra SLR utgaven. Mekanisk er det dog bedre, da mitt eksemplar av SLR utgaven hadde ujevn vandring på fokustønna. Som en liten kurriositet oppdaget jeg at mitt ekemplar er modifisert til å få uendeligfokus til SLR, hvor den bakre delen er kappet og fatningen flyttet lengre inn slik at tallene til fokustabellen er blitt liggende litt under bakre ring.

Optiske oppleves de som veldig like. Jupiter-11 13,5cm f/4 er en Sonnar variant (replika av Carl Zeiss Jena Sonnar T 135 mm f/4) som leverer optisk meget godt med til dels overraskende god skarphet selv under vanskelige lysforhold. Kontrasten er god og bokeh avstemt og harmonisk. Litt kromatiske avvik finnes, men absolutt godkjent. Jupiter-11 er et rimelig objektiv i anskaffelse og det kan være lurt å legge i noen ekstra kroner for å få et eksemplar som er godt optisk og mekanisk da kvaliteten på kommunistglass er noe varierende.

Utfra logoen å dømme er også dette objektivet produsert av «KOMZ» (Kazan Optical-Mechanical Factory). Kazan er en stor Russisk by og hovedstaden i provinsen Tatarstan 70 mil øst for Moskva.

Kamera: Sony A7 II

Se også omtale av senere versjoner:

Jupiter-11A 135mm f/4
Jupiter-37A 135mm f/3.5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *