FED 100mm f/6.3

ÅR: 1937
LAND: USSR
DESIGN: 4 elementer/ 2 grupper
FATNING: m39
FED 100mm f/6.3
FED 100mm (modell: PT8115)

FED 100mm f/6.3 så dagens lys allerede mot slutten av 1930-tallet. Objektivet er bygget i messing kom helt uten coating og har en enkel 4/2 optisk konstruksjon. Etter dagens standard er den ikke spesielt rask, men er på en annen side meget kompakt bygget.

Alle bevegelige deler glir fint på mitt eksemplar og blenderen som klikkløs har ti lameler uten klikkstopp. Blenderstyringen med minste åpning på hele f/36 er plassert i front av objektivet.  Avstandsskalaen er oppgitt i meter og nærmeste fokusavstand ligger på snaue meteren. Med et fokusadapter vil man kunne krympe denne fokusavstanden noe.

Bildekvaliteten på denne utgaven vil jeg si er god alderen tatt i betraktning, men objektivet oppviser lav kontrast og noe kromatiske avvik. Skarpheten er bedre en ventet fra åpen blender, selv om den ikke kan konkurrere med majoriteten av moderne fastoptikk. Bokeh, den uskarpe delen av bildet er spennende med noe karakter i en ellers myk tegning. Disse tidlige FED objektivene oppviser gode visuelle egenskaper på hver sin måte med et unikt uttrykk som viser hvor langt fremme kommunistene var, selv før andre verdenskrig. Les mer om dette fasinerende objektivet hos sovietcams.com.

Kamera: Sony A7 II

Se også andre FED objektiver fra samme serie:

FED 28mm f/4.5
FED 50mm f/3.5
FED 50mm f/3.5 makro

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *