Volna-3 80mm f/2.8

ÅR: 1984
LAND: USSR
DESIGN: 6 elementer/ 3 grupper
FATNING: Kiev-88
Volna-3 80mm f/2.8
Volna-3 80mm

Volna-3 80mm f/2.8 er normalobjektiv for mellomformatkameraene Kiev-88, Kiev-90 samt Kiev 60 og ble lansert i 1982. Objektivet finnes således i fatningene Kiev-88, Penatcon six og Salut. Volna-3 er bygget i metall med innslag av plast på fokusringen som forøvrig har litt ujevn vandring og er noe treg på mitt eksemplar. Blenderen er av type klikkstopp med seks lett buede lameler som danner et heksagon nedblendet. Avstandsskalaen er kun oppgitt i meter og minste blender er f/22.

Skarpheten er god fra åpen blender og kontrasten omtrent på det jevne. Bokeh, den uskarpe delen av bildet har en myk tegning, men med noe karakter. Objektivet oppviser ganske heftig “ghosting” på åpen blender mot sterke lyskilder og en fasinerende magenta farget disk som ser ut som den imploderer er fremkommer tydelig dersom man peker i rettning av solen. Litt “flare” sniker seg også inn i enkelte situasjoner dersom man blender litt ned og som indirekte resulterer i dårligere kontrast i hele eller deler av bildet. Objektivet har dog multicoating for bedre kontroll på refleksjoner.

Volna-3 kan med hell brukes som portrettobjektiv på både fullformat og APS-C og prisen for objektivet er hyggelig. Pentacon-6 versjonen er den enkleste varianten å bruke tilpasset til digitalt systemkamera.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *