Carl Zeiss Jena Tessar 50mm f/2.8

ÅR: 1952
LAND: DDR
DESIGN: 4 elementer/ 3 grupper
FATNING: m42
Carl Zeiss Jena Tessar 50mm f/2.8
Carl Zeiss Jena Tessar 50mm

Tessar formula er en av verdens mest suskessrike optiske design. Den har sine røtter tilbake til 1902 og ble designet av fysikeren Paul Rudolph hos Zeiss. Tessar formulaen med sitt enkle optiske skjema kan du finne i optikk i alt fra storformat til moderne webkamera, og i en mengde ulike brennvidder og fatninger fra ulike produsenter. Tessarene fra Carl Zeiss finnes i alt fra sølvfinnish til Zebra til helt sort og også i mange ulike fatninger og formater.

Mekanisk er denne Carl Zeiss Jena Tessar 50mm f/2.8 bygget i solid metall. Fokusringen er på denne utgaven noe ujevn gjennom registeret og blenderen er klikkløs med minste blender f/16. Til forskjell fra tidligere omtalte Tessar sebra variant har denne blenderen hele tolv kniver og danner en trillende rund form for bedre bokeh. Avstandsskalalen er oppgitt i både meter og fot og nærgrensen for fokus ligger på rett under halvmeteren.

Skarpheten er litt svak på åpen blender og objektivet har en svak glød i høylysene på grunn av sfæriske avvik. Bokeh, den uskarpe delen av bildet, er et stykke unna kremet Sonnar tegning, men godkjent. Litt kromatiske avvik er videre observert i kontrastområder og bildene får også en varm karakter med mye gult fargestikk som kan korrigeres i postproduksjon om ønskelig. Kontrasten er også gjennomgående lav, men også dette kan lett korrigeres i postproduksjon med moderne programvare. Denne Tessar varianten finnes også i Exakta fatning. Tessar er et anvendelig objektiv innenfor de fleste fotografiske sjangere, men passer kanskje ikke like godt innendørs hvor lyset er begrenset med største blender f/2.8. Prismessig ligger Tessarobjektiver meget fordelaktig.

Carl Zeiss Jena ble grunnlagt i byen Jena i 1856. Les mer om C. Zeiss fasinerende historie.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *