Zenitar-M 50mm f/1.7

ÅR: 1982
LAND: USSR
DESIGN: 6 elementer/ 5 grupper
FATNING: m42
Zenitar-M 50mm f/1.7
Zenitar-M 50mm

Zenitar-M 50mm f/1.7 er kanskje det beste Sovjet-produserte normalobjektivet for SLR. Ifølge serienummeret forlot denne kopien rullebåndet i 1982, men objektivet ble produsert fra 1974 og et stykke ut på 80-tallet. Objektivet er bygget i metall med avstandsskala oppgitt i meter og de latinske bokstavene indikerer at dette er et eksportobjektiv beregnet på det vestlige markedet. Blenderen som er av type klikkstopp har seks lameler og stopper på f/16. Auto/ manuell bryter for automatisk blender er også på plass. Mitt eksemplar har også ørlitt ujevn vandring på fokustønnen, typisk for kommunistglass!

Bildekvaliteten er meget god fra åpen blender med god skarphet og kontrast. Bokeh er nydelig kremet og kan minne litt om Zeiss tegning. Objektivet oppviser endel “ghosting” mot sterke lyskilder, men objektivet har god kontroll på kromatiske og sfæriske avvik. Linseelementene har multicoating for bedre kontroll på refleksjoner.

Det finnes flere utgaver av objektivet hvorav den mest spesiell (Zenitar-ME) utgaven kun har to kniver i blenderen som danner et kvadrat nedblendet, noe som gir en ganske spesiell bokeh-opplevelse.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *