Vega 12B 90mm f/2.8

ÅR: 1982
LAND: Sovjetunionen (Ukraina)
DESIGN: 5 elementer/ 3 grupper
FATNING: Pentacon 6
Vega 12B 90mm

Et normalobjektiv for mellomformat fungerer fint som et portrettobjektiv på fullformat hvor 90mm gir en bra bildevinkel. I og med at bildesirkelen er laget for å dekke et større format kan vi her meske oss i det beste og skarpeste området (senter) på fullformat. Jeg må ærlig innrømme at jeg brukte litt tid på å like dette objektivet for fokusringen på mitt eksemplar var akkurat litt for tung og jeg synes det var litt trøblete å sette fokus riktig. Det er 6 kniver i blenderen som lett avrundet i formen og stopper på f/22 med halve klikkstopp. Objektivet har en grei skarphet ved åpen blender, men kanskje litt svakere en jeg liker, men blender man litt ned kommer den lille ekstra skarpheten raskt.

Bokeh`n derimot er veldig soft og fin og nærgrensen på 0,6m oppleves som god på 90mm. Det er også noe jeg liker med den generelle tegningen ved dette objektivet som er vanskelig å sette fingeren på, men ofte ser resultatene bra ut. Objektivet ble produsert av Arsenal fabrikken i Ukraina fra ca. 1970 og frem til tidlig 80-tallet. Alt i alt et spennende objektiv, men den når ikke helt opp til Carl Zeiss Jena Biometar 80mm i mine øyne. Vega 12B finnes også i Kiev 88 og Salut fatning og objektivet har en filterstørrelse på 58mm.

Kamera: Sony A7R

100% fra bildet over. Dersom man blender litt ned og har godt med lys yter objektivet veldig bra (klikk for full størrelse).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *