Steinheil München Culminar 85mm f/2.8

ÅR: 1950-tallet
LAND: Tyskland
FATNING: m39
Steinheil München Culminar 85mm

Portrettobjektivet Steinheil München Culminar 85mm f/2.8 er et kompakt velbygget stykke tysk ingeniørkunst. Her finner man hele 16 blader i den klikkløse blenderen som er trillende rund helt ned til f/32. Objektivet finnes i fatningene m42, Exakta og til m39 (rangefinder) som denne utgaven. Bildekvaliteten er god med grei skarphet og kontrast. Objektivet er ganske utsatt for flare så en passende solblender er å foretrekke. Se forøvrig Anders Bergs kommentar vedrørende påstikk i kommentarfeltet!

I segmentet 85mm RF optikk er dette en av de objektivene som gir mest valutta for pengene sammen med Jupiter-9 som i tillegg gir deg et ekstra blendertrinn.

Kamera: Sony A7R

2 kommentarer

  1. Angående filterfatningen: dette objektivet tar nok ikke skrufiltere/solblendere, men påstikk, altså slike som klemmes fat på utsiden av objektivtubusen. Dette var vanlig fram til litt utpå 1960-tallet, i alle fall på tysk optikk. Jeg tipper at 42mm påstikk passer her. Jeg har selv et Steinheil Culminar f:4,5 135mm som tar 42mm påstikk. Dette er en veldig vanlig størrelse og lett å finne på tysk ebay. Heter da A42 (A for aufsteck = påstikk) eller 42mm aufsteck eller steckfassung. På engelsk kalles denne typen fatning gjerne slip on eller push on. Advarsel: påstikk-tilbehøret kan ha en lei tendens til å ripe opp objektivtubusen. Litt synd på steinheil-objektivene, som har en enestående flott finish – litt bedre enn Leica, i mine øyne. Men solblender er et must på objektiver uten multicoating.
    Takk for en flott presentasjon av mange interessante objektiver, og mange fine bilder fra Lillehammer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *