Samyang 7.5mm f/3.5

ÅR: 2012
LAND: Korea
DESIGN: 9 elementer/ 7 grupper
FATNING: m43
Samyang 7.5mm

Ikke en fotobag uten en fisheye… En fisheye har også sine brukeområder. Det er et artig effektobjektiv og gir et friskt pust etter en stund med mer konvensjonelle objektiver på huset.

Samyang 7.5mm f/3.5 er kompakt og godt bygget, men mister fort litt maling på “solblenderørene” der man setter på objektivdekselet. Her er det heller ingen mulighet for filter. Med største blender f/3.5 og minste blender f/22 samt en nærgrense på bare 9cm gjør dette til et anvendelig objektiv hvor man kan slippe kreativiteten løs. Objektivet tegner skarpt og kontrastrikt og har en pen bokeh ved nærfoto. Objektivet består av i alt 9 glasselementer hvor ett er asfærisk og tre med såkalt ED glass. Den mer komplekse overflateprofilen til asfærisk glass kan redusere eller eliminere sfærisk aberrasjon og også redusere andre optiske avvik som astigmatisme, sammenlignet med en enkel linse. En enkelt asfærisk linse kan ofte erstatte et mye mer komplekst multiobjektivsystem. Den er mindre og lettere, og noen ganger billigere å produsere.

ED glasset er utviklet for å samle alle bølgelengdene i fargespetrumet bedre og dermed unngå kromatisk abberasjon (CA) som vises som komplementære fargebånd langs kontrastområder. For eksempel kan en mørk kvist mot en lys himmel fort bli litt grønn på den ene siden og litt magenta på motsatt side, dersom objektivet er utsatt for CA. Hvor mye ett asfærisk og tre ED glasselementer i realiteten faktisk bidrar til å bedre bildekvaliteten skulle vært artig å sett en sammenligning på for en som liker å holde på med gammelt glass og vet hvor små forskjellene er mot moderne objektiver.

Dette objektivet er også helmanuelt og kan kjøpes relativt billig (2790,- på Japanphoto i skrivende stund) og er vel verdt pengene. Samyang er et Koreansk selskap som ble grunnlagt i 1972 og produserer idag kvalitetsobjektiver til en rekke merker og kamerasystemer til lave priser. Samyang objektiver finnes også under merkenavn som Falcon, Rokinon, Walimex, Bower, Opteka, Vivitar, Bell and Howell, Polar og Pro-Optic.

Kamera: Olympus OM-D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *