Syoptic 50mm f/1.1

ÅR: 2022
LAND: Kina
DESIGN: 8 elementer/ 6 grupper
FATNING: Nikon Z

Syoptic 50mm f/1.1 er et lyssterkt manuelt budsjettobjektiv produsert i Kina. Dens evne til å levere imponerende bløt og fin bokeh gjør det til et attraktivt valg blant entusiaster. Syoptic 50mm f/1.1 er også kjent under navnet “Mr. Ding” i en forbedret utgave og kommer i flere varianter og fatninger som Nikon Z, Sony E, Canon RF og Leica M. Objektivet for Leica har et annet ytre design, og noe lengre nærgrense. Objektivet for de resterende fatningene (Z/RF/E) er tydelig inspirert av Voigtlander. Syoptic 50mm f/1.1 selges også i OEM utgave uten “branding”, og er objektivet som er brukt i denne omtalen. Utfra serienummeret så kan det se ut som den er nummer 597 i rekken (20230597), hvorav de første 4 sifrene trolig er produksjonsåret. I skrivende stund måtte jeg ut med ca. 1500,- + mva. med gratis frakt.

Billigere kan det vel nesten ikke bli for et fullformatsobjektiv i denne klassen! 🙂

Lyssterke objektiver av har gjerne endel optiske svakheter, og de rimeligste er oftest de svakest presterende. Fra åpen blender er det derfor ikke overraskende at den er noe bløt og glødende der man setter fokus. Den er dog bedre en forventet, også opptrer den gradvis skarpere når man blender ned. Nærgrensen er oppgitt til 35cm, noe som ser ut til å stemme ganske bra. Filterstørrelsen er Ø52 og objektivet er godt mekanisk bygget i metall. Fokustønna har passe motstand og roterer noe over 180 grader for presis fokusering. Den har klikkstopp blender fra f/1.1 til f/16 med elleve lett buede lameller. Underlig nok så hopper den fra f/8 til f/16, så dersom man ønsker blender f/11, så må man stoppe halvveis mellom trinnene.

Utfordringer med uendeligfokus

Et annet underlig fenomen er at objektivet har en uendeligfokus på ca. 15 meter på åpen blender. Når jeg blender ned kan jeg gradvis få bedre skarphet lengre unna og får uendeligfokus på f/8, trolig pga. hyperfokal distanse. I godt lys er ikke dette noe problem og vanligvis blender man noe ned på motiver lengre unna. Men i svakt lys og med et ønske om bedre dybdeskarphet så vil det bli mer utfordrende. Jeg mistenker at OEM utgavene som selges billig på Aliexpress og eBay er dårlig korrigert og muligens er en slags andresortering.

Det er også mye som er positivt. Syoptic 50mm f/1.1 er relativt kompakt og vekten er også til å leve med på 404 gram. I forhold til lysstyrken så har den god kontroll på kromatiske avvik og jeg har sett langt verre eksempler på tregere objektiver av nyere dato. Den er også f.eks langt mindre og lettere en den noe raskere Speedmaster f/0.95 og har bedre og bløtere bokeh-egenskaper. Som et kreativt objektiv med begrenset dybdeskarphet kan Syoptic 50mm f/1.1 ha sin rettmessige plass i fotobaggen. Jeg trives kanskje aller best med den vid åpen, til portretter. Objektivet kommer også med matchende solblender i metall med bajonettfatning. Front dekselet er også i metall av den litt irriterende “skru på plass” varianten. Men den er heldigvis enkel å bytte til noe annet om ønskelig.

Mr. Ding er en av mange Kinesiske småprodusenter av kameraoptikk som har dukket opp de siste årene. De har også noen flere objektiver i stallen og flere vil trolig komme i årene som kommer.

Kamera: Nikon Z7

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *