Pentax 110 – 18mm f/2.8

ÅR: 1978
LAND: Japan
DESIGN: 6 elementer/ 6 grupper
FATNING: Pentax 110
Pentax 110 – 18mm

Pentax 110 serien var verdens minste speilreflekssystem med en filmstørrelse ganske nær det en m43 sensor har idag. Blenderen til dette kamerasystemet satt inne i selve kamerahuset så her er det ekstra kjekt å få tilgang til et adapter med innebygd blender (se ovenstående bilde). 18mm objektivet er min favoritt fra dette kamerasystemet og den gir flotte resultater tilpasset mikrofiretre. Byggematerialet er plastikk og sammen med knøttestørrelsen kan man fort lure på om dette er leketøy. Avstandsskalaen er oppgitt i både meter og fot og nærmeste fokusavstand ligger på akseptable 25cm.

Bildekvaliteten er som tidligere nevnt meget god med god senterskarphet og litt softe hjørner fra åpen blender og noe vignettering. Med blenderadapteret skarpes også hjørnene fint inn nedover i registeret. Kontrasten er god og bokeh kan opptre litt “nærvøst” dersom det er mye detaljering i den uskarpe delen av bildet 🙂

Takumar, Super-Takumar og Super-Multi-Coated Takumar er jevnt over gode SLR objektiver både mekanisk og optisk til fornuftige priser som yter godt tilpasset til moderne systemkamera. Pentaxforums har forresten en utmerket databaseressurs for pentax objektiver.

Pentax ble stiftet i 1919 under navnet Asahi Kōgaku Kōgyō G.K. Selskapet byttet navn til Asahi Optical Co. i 1938 og videre til Pentax Corporation så sent som i 2002 og videre til Hoya Pentax HD Corporation (2007) etter en fusjon med Hoya Corp.

Kamera: Olympus Pen Ep-1
Kamera: Olympus OM-D E-M5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *