Super-Lentar 28mm f/2.8

ÅR: ~1970
LAND: Japan
FATNING: m42
Super-Lentar 28mm

Super-Lentar 28m er alt annet en supert. Byggekvaliteten er dog bra i metall med interessante fargevalge i sort/ sølv. Objektivet har en auto/ manuell bryter og en åtte lamellers blender som danner et sagbladmønster blendet ned som kan virke skjemmende på høylysbokeh. Mulig jeg her har fått tak i en mandagutgave, for makan til uinspirerende objektiv er det lenge siden jeg har testet. På åpen blender er objektivet omtrent ubrukelig, med dårlig skarphet og glødene høylys. Fra blender f/5.6 virker objektivet normalt. Skjemmende vignettering ytterst i hjørnene gjør ikke saken noe bedre og her er det ikke snakk om en jevn pen forløpning, men en skarp overgang fra normalt til nesten sort på mine testbilder med Sony A7 II.  Avstandsskalaen stemmer også dårlig med faktisk fokusavstand hvor uendeligfokus slår inn på bare noen meter.

Lentar var en fotodistributør med base i USA som senere ble kjøpt opp av G.A.F. Objektivet skal visstnok ha blitt produsert av Tokina og finnes i andre “brands” som Mamiya/Sekor, Rikenon, Sears, Focal, Soligor, Vivitar, Bushnell og Tokina. Tokina produserte objektiver har et relativt godt omdømme og dette forsterker min mistanke om at noe ikke er som det skal selv om jeg ikke kan se antydninger til at objektivet er åpnet. Et linseelement som står bakfrem kan for eksempel trigge optiske skavanker som dette. Et inngrep for å inspisere samt en justering av fokusgangen kan trolig betale seg her, men foreløpig settes objektivet tilbake på hylla 🙂

Tokina produserte objektiver har forresten ofte et “H” prefiks i serienummeret og anskaffelse av slike tredjeparts objektiver er vanligvis svært billig, fra hundrelappen og oppover.

Kamera: Sony A7 II
Åpen blender med fokus på bladverket til høyre
f/11

2 kommentarer

  1. Interessant test. Jeg har arvet et tilsvarende objektiv merket med Mamiya/Sekor, men uten Super 🙂 Jeg har testet det på Sony A6000 med et billig-adapter fra ebay. Observasjonene mine er identiske med dine. Det er ikke skarpt noe sted på blender 2.8, men en del nedblendet blir det brukbart. Vignetteringen så jeg naturlig nok ikke noe til med et DX-format kamera. Sagtannet blenderåpning er det også på mitt ekspemplar. Så jeg mistenker at designet er slik og at det ikke er noe som er satt feil sammen.

  2. Beklager sent svar Bjørn! Ja, mitt eksemplar solgte jeg sammen med noe annet rask på eBay ganske raskt etter å ha testet det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *