Super-Lentar 28mm f/2.8

ÅR: ~1970
LAND: Japan
FATNING: m42

 

Super-Lentar 28mm

Super-Lentar 28m er alt annet en supert. Byggekvaliteten er dog bra i metall med interessante fargevalge i sort/ sølv. Objektivet har en auto/ manuell bryter og en åtte lamellers blender som danner et sagbladmønster blendet ned som kan virke skjemmende på høylysbokeh. Mulig jeg her har fått tak i en mandagutgave, for makan til uinspirerende objektiv er det lenge siden jeg har testet. På åpen blender er objektivet omtrent ubrukelig, med dårlig skarphet og glødene høylys. Fra blender f/5.6 virker objektivet normalt. Skjemmende vignettering ytterst i hjørnene gjør ikke saken noe bedre og her er det ikke snakk om en jevn pen forløpning, men en skarp overgang fra normalt til nesten sort på mine testbilder med Sony A7 II.  Avstandsskalaen stemmer også dårlig med faktisk fokusavstand hvor uendeligfokus slår inn på bare noen meter.

Lentar var en fotodistributør med base i USA som senere ble kjøpt opp av G.A.F. Objektivet skal visstnok ha blitt produsert av Tokina og finnes i andre «brands» som Mamiya/Sekor, Rikenon, Sears, Focal, Soligor, Vivitar, Bushnell og Tokina. Tokina produserte objektiver har et relativt godt omdømme og dette forsterker min mistanke om at noe ikke er som det skal selv om jeg ikke kan se antydninger til at objektivet er åpnet. Et linseelement som står bakfrem kan for eksempel trigge optiske skavanker som dette. Et inngrep for å inspisere samt en justering av fokusgangen kan trolig betale seg her, men foreløpig settes objektivet tilbake på hylla 🙂

Tokina produserte objektiver har forresten ofte et «H» prefiks i serienummeret og anskaffelse av slike tredjeparts objektiver er vanligvis svært billig, fra hundrelappen og oppover.

Kamera: Sony A7 II

Åpen blender med fokus på bladverket til høyre
f/11

2 tanker om “Super-Lentar 28mm f/2.8”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.