Jupiter-3 50mm f/1.5 (PT1657)

ÅR: 1975
LAND: USSR
DESIGN: 7 elementer/ 3 grupper
FATNING: m39
Jupiter-3 50mm

Jupiter-3 er en replika av Tyske Carl Zeiss Sonnar og ble første gang produsert i 1948. Objektivet ble levert i m39 skrufatning og Contax bajonett i sort og sølv. Objektivet skal visstnok frem til 1954 også ha ekte Zeiss glass som kommunistene tok i krigsutbytte etter andre verdenskrig. PT1657 er en variant av Jupiter-3 som ble produsert mellom 1964-1975. Man kan finne mer informasjon om de ulike variantene på sovietcams.com

Objektivet er bygget i aluminium noe som gjør at vekten holdes nede, men er mer mottakelig for overflateslitasje kontra de japanske messingobjektivene. Mekanisk er mitt eksemplar litt under par, med ujevn gange på fokusring og litt lite mostand i blenderstyringen. Blenderen med i alt 13 lett avbuede lameler danner en sirkulær form nedblendet og stopper på f/22.

Objektivet har igrunn en litt særegen tegning, som er elsket av mange hvor et snev av glød kan sees på de største blenderåpningene. Bokeh er kremet og fin og kontrasten er på det jevne. Skarpheten på mitt eksemplar er ikke så god på åpen blender som jeg skulle ønske og når ikke helt opp til de Japanske normalobjektivene fra etterkrigstiden med Sonnar formula. Den mye billigere Jupiter-8 gir langt mer valutta for pengene og trenger man tilsvarende lysstyrke er Canon 50mm f/1.5 et bedre valg.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *