Sankyo Kõki Komura 105mm f/3.5

ÅR: sent 1950-tallet
LAND: Japan
FATNING: m39
Komura 105mm

Klassiskt pent objektiv med hele 16 blenderlameler og klikkstopp som stopper på f/22. Godt mekanisk bygget, men fokusringen er litt treg på mitt eksemplar så et nytt lag med fettsmørning hadde gjort opplevelsen bedre. Avstandsskalaen er oppgitt i både meter og fot og nærgrensen for fokus ligger på litt over meteren.

Bildekvaliteten er ganske god, men objektivet har litt lavere kontrast og skarphet kontra Canon 100mm f/3.5 som er et av mine favorittobjektiver i denne fatningen med tilnærmet samme brennvidde. Canon objektivet gir mer “punsh” i bildene og størrelsen er også mer kompakt og lettere. Bokeh`n fra Komuraen er dog nydelig kremet.

Komura produserte en hel del fastoptikk i m39 skrufatning fra 28mm til 500mm. Selskapet har røtter tilbake til tidlig 1950-tallet under merkenavnet Chibanon eller Chibanone og  produserte projeksjons- og forstørrelsesoptikk i Tokyo. Komura dukket opp som «US Trademark» i 1962 og produserte da optikk til rangefinder, SLR og mellomformat. Les mer om Komura på camera-wiki.org.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *