Sun Zoom 85-210mm f/4.5

ÅR: 1970-tallet
LAND: Japan
FATNING: m42
Sun Zoom 85-210mm f/4.5
Sun Zoom 85-210mm

Sun Zoom 85-210mm f/4.5 er et zoomobjektiv fra 70-tallet med konstant f/4.5 blender. Byggekvaliteten er god i metall med gummierte fokus, zoom og blenderringer samt innebygd solblender som kan trekkes ut. Blenderen er av typen klikkstopp, har fem lameler og stopper på f/22 som minste åpning. Objektivet har manuell/ automatisk bryter for mekanisk blenderstyring via speilreflekshus. Størrelsen er ganske ruvende og stort tilpasset til A7 II og balansen på et speilløst hus er ikke den beste med et slikt langt og tungt objektiv tippende fremover. Objektivet finnes også Konica AR fatning i tillegg til m42 skrufatning.

Sun Zoom 85-210mm f/4.5 leverer en bildekvalitet som er gjennomsnittlig god til å være et gammelt zoomobjektiv, men ytelsen er et godt stykke under dagens gjennomsnitlige zoomobjektiver. På et generelt grunnlag bør man holde seg til gammel fastoptikk for best bilderesultater, men noen ganger kan det være morsomt å teste ut litt eldre zoomobjektiver til meget fordelaktige priser. Her er mye kromatisk avvik til å bare være et f/4.5 objektiv og refokusering er nødvendig dersom man endrer brennvidde. Objektivet har også dårlig skarphet i 100% visning og objektivet er også litt kontrastfattig. Bokeh, den uskarpe delen av bildet er dog overraskende behaglig avstemt i de fleste situasjoner. Litt ghosting forekommer også mot sterke lysskilder, noe som er ganske vanlig på zoomoptikk med mange linseelementer.

Selskapet Sun dukket opp like etter andre verdenskrig i Øst-Tokyo under navnet Sun Kōki K.K. De produserte objektiver frem til de forsvant tidlig på 80-tallet. Endel av selskapet skal ha blitt absorbert inn i Goyo Optical Inc. som i hovedsak produserer CCTV og industrielle objektiver idag. Noktor brandede objektiver for blant annet m43-fatning, E-fatning og M-fatning stammer fra Goyo Optical Inc. Mer om gammel Sun optikk finnes på Camerapedia.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *