Pentax Super-Takumar 55mm f/1.8

ÅR: 1963-1971
LAND: Japan
DESIGN: 6 elementer/ 5 grupper
FATNING: m42
Pentax Super-Takumar 55mm f/1.8
Pentax Super-Takumar 55mm

Pentax Super-Takumar 55mm f/1.8 er et kompakt godt bygget kort normalobjektiv i glass og metall. Takumar objektiver fra Pentax er mekanisk helt fantastiske og selv etter over 40 år glir alle bevegelige deler som om det skulle være nytt. Blenderen som er av typen klikkstopp har seks lameler og danner et heksagon nedblendet. Minste åpning er f/16 og man kan velge både hele og halve stopp nedover i registeret. Avstandsskalaen er oppgitt i både meter og fot og objektivet har også auto/ manuell bryter for automatisk blender på SLR.

Bildekvaliteten er jevnt over god fra åpen blender, men noe kromatiske avvik kan man spore i kontrastområdene. Skarphet og kontrast er god fra åpen blender med harmonisk pen bokeh. Ett lag med coating gjør den bedre rustet mot refleksjoner og filterstørrelsen er standard Ø49. Minste fokusavstand (MFD) er 45cm.

Takumar, Super-Takumar og Super-Multi-Coated Takumar er jevnt over gode SLR objektiver til fornuftige priser som yter godt tilpasset til moderne systemkamera. Ønsker man et raskere objektiv med mulighet for tynnere skarphetsplan kan man kikke på tiligere omtalt Pentax Super-Takumar 50mm f/1.4.

Pentax ble stiftet i 1919 under navnet Asahi Kōgaku Kōgyō G.K. Selskapet byttet navn til Asahi Optical Co. i 1938 og videre til Pentax Corporation så sent som i 2002 og videre til Hoya Pentax HD Corporation (2007) etter en fusjon med Hoya Corp.

Kamera: Sony A7 II

4 kommentarer

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding Magne. Det handler ofte om hvordan man prioriterer sine lidenskaper. Har man nok tid og er tolmodig nok så kommer kunnskapen og resultatene 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *