Pentax Super Takumar 50mm f/1.4

ÅR: 1965
LAND: Japan
DESIGN: 7 elementer/ 6 grupper
FATNING: m42
Pentax Super Takumar 50mm f/1.4
Pentax Super Takumar 50mm

Pentax Super Takumar 50mm f/1.4 er et kompakt, velkonstruert, raskt og optisk bra normalobjektiv som ikke koster for mye. Jeg har enda ikke vært borti et Super Takumar objektiv som er degradert av tidens tann foruten litt utvendig bruksmerker. Fokus og blender glir glatt og den klassiske tegning og bokeh er fenomenal. Et snev av sfæriske avvik på åpen blender vil man kunne se spesielt på litt lengre fokusavstand, noe som også forekommer på nyere raske objektiver.

Blenderen som er av typen klikkstopp har seks lameler og danner et heksagon nedblendet. Minste åpning er f/16 og man kan velge både hele og halve stopp nedover i registeret. Avstandsskalaen er oppgitt i både meter og fot og objektivet har også auto/ manuell bryter for automatisk blender på SLR.

Bildekvaliteten er jevnt over god fra åpen blender, men noe kromatiske avvik kan man spore i kontrastområdene. Skarphet og kontrast er god fra åpen blender med harmonisk pen bokeh. Ett lag med coating gjør den bedre rustet mot refleksjoner, filterstørrelsen er standard Ø49 og minste fokusavstand (MFD) er 45 centimeter.

Takumar, Super-Takumar og Super-Multi-Coated Takumar er jevnt over gode SLR objektiver både mekanisk og optisk til fornuftige priser som yter godt tilpasset til moderne systemkamera. Pentaxforums har forresten en utmerket databaseressurs for pentax objektiver.

Pentax ble stiftet i 1919 under navnet Asahi Kōgaku Kōgyō G.K. Selskapet byttet navn til Asahi Optical Co. i 1938 og videre til Pentax Corporation så sent som i 2002 og videre til Hoya Pentax HD Corporation (2007) etter en fusjon med Hoya Corp.

Kamera: Sony A7R
F/1.4
F/1.4
F/1.4
F/1.4
F/1:4

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *