Pentax 110 70mm f/2.8

ÅR: 1981
LAND: Japan
DESIGN: 6 elementer/ 5 grupper
FATNING: Pentax 110
VEKT: 165g
Pentax 110 – 70mm

Et superkompakt teleobjektiv for Pentax 110 serien. Pentax 110 serien ble lansert i 1978 med tre objektiver (18mm,24mm og 50mm) og ytterligere tre objektiver i 1981 (18mm fix fokus, 70mm og 20-40mm normalzoom). Denne 70mm er en av de mest spennende objektivene fra denne serien. Pentax 110 objektivene har ingen blender da denne sitter i selve kamerahuset til det som var verdens minste speilrefleks i sin tid. Det finnes dog adaptere til denne serien med blenderfunksjonalitet til m43 fatning.

Byggekvaliteten er god i solid metall med en silkemyk fokusring med lang vandring for presis fokus. Avstandsskalaen er oppgitt i både meter og fot, og filterstørrelsen er Ø49.

Skarpheten er meget god i senter fra åpen blender med snev av snurrebokeh i den uskarpe delen av bildet i enkelte motiver. Litt bløte kanter og noe kromatiske avvik sammen med en slump vignettering finner man også. Pentax 110 70mm er et objektiv som kan levere gode bilder med særegen karakter og er en fryd å bruke i de fleste tilfeller. Pentax 110 objektivene er på et generelt grunnlag bra match tilpasset til kamera med “to ganger utsnitt” brikkestørrelser (microfourthirds).

Pentax har sine røtter fra Asahi Kogaku Goshi Kaisha som be grunnlagt i 1919 i en forstad i Tokyo.

Kamera: Olympus OMD

3 kommentarer

 1. Hei!

  Jeg har montert objektivet på en Pentax K3 ved hjelp av et kameradeksel som jeg lagde en bayonettfatning av. Kameraet sto på P, men slo automatisk over til AV. Objektivet kunne ikke fokusere på uendelig, og fungerte mer som et makro objektiv. Det dekket hele bildesensoren. Jeg har lagt ved en link til testbilder her: http://www.pentaxforums.com/lensreviews/PENTAX-110-70mm-F2.8.html
  Objektivet passer også til Pentax Q-serie, adaptere fås kjøpt på e-bay.

 2. Hei Ivar!

  Morsomt at du ekprimenterer og resultatene ble jo veldig bra. Objektivet blir som en makro på K3 fordi registeravstanden blir for lang og du mister uendeligfokus, men kan likevel få flotte resultater på kortere avstander. På Pentax Q med sin lille sensor vil det bli en real tele tilsvarende nesten 400mm ekvivalent i forhold til FF.

  70 millimeteren er en av de mest spennende objektivene til denne serien sammen med 18 millimeteren. 24 millimeteren er et fasinerende knøtteobjektiv, men har sine optiske skavanker.

  Takk for kommentar!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *