Carl Zeiss Planar T* 50mm f/1.7

ÅR: 1970-tallet
LAND: Tyskland
DESIGN: 7 elementer/ 6 grupper
FATNING: C/Y-fatning

 

Carl Zeiss Planar T* 50mm

Carl Zeiss Planar er en av de eldste objektivdesign som fremdeles produseres. Planar 50mm har røtter tilbake til 1896 med utallige designrevisjoner undervis. Objektivet som omtales her er produsert av Tomioka Optical, en divisjon av Yashica/Kyocera.

Planar 50mm f / 1.7 er et klassisk Zeiss objektiv som består av 7 elementer i 6 grupper. Byggekvaliteten på objektivet er bra, men kanskje ikke like god som man forventer av et Vest-Tysk Zeiss objektiv. Kroppen er forholdsvis lett med innslag av både metall og plast. Den trinnløse blenderen har bare seks kniver og danner et hexagon blendet ned med f/22 som minste åpning. Nærfokus ligger på 60cm som er litt svakere en hva jeg liker. Objektivet finnes i en AE utgave (denne) for blender prioritet samt en MM utgave som i tillegg har støtte for «multi mode», eller program modus (P) på kamera. Det finnes også en raskere Planar f/1.4 utgave i både AE og MM utgave.

Objektivet tegner god skarphet og kontrast fra åpen blender og har kremet fin bokeh, men litt vignettering sniker seg inn på de største åpningene. Prismessig ligger disse 50mm Planarene ganske høyt, noe som henger sammen med den gode bildekvaliteten som er elsket av mange. Likevel har de mye gammelt godt glass pustende tett i nakken til en langt lavere pris som for eksempel Rikenon 50mm f/1.7.

Carl Zeiss begynte som produsent av mikroskoper i Jena i 1856. Den vestlige virksomheten ble startet i Oberkochen i det sørvestlige Tyskland etter andre verdenskrig. Foretaket het først «Opton Optische Werke Oberkochen GmbH» (1946) og «Zeiss-Opton Optische Werke Oberkochen GmbH» (1947), men ble snart omdøpt til Carl Zeiss. Vesttyske Zeiss produkter ble merket «Opton» for salg i østblokken, mens østtyske Zeiss produktene var merket «Zeiss Jena» for salg til vestlige land.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.