ÅR: 1950-tallet
LAND: DDR
DESIGN: 3 elementer/ 3 grupper
FATNING: Exakta
Vekt: 268g
Legendariske Trioplan 100mm f/2.8 er en av de mest omtalte klassiske objektiver på nettet. Den er elsket og hatet for sin karakteristiske boble bokeh og har i senere tid krabbet oppover på prisstigen. Asiaterne elsker objektiver som tegner bokeh tilsvarende denne enkle triplet konstruksjonen og fenomenet blir ofte omtalt som “orientalsk stil”. Det er videre ettertraktet å eie dette objektivet for en samler som har sine røtter tilbake til 1916 basert på Cooke triplet formelen fra (1893). Med et google bildesøk på Trioplan 100mm finner man endel ganske kreative og spennende resultater dersom man mestrer teknikken.
Bildekvaliteten på Trioplan er ellers helt på det jevne med markante sfæriske avvik som gløder i høylysene som dens største svakhet. Boble bokeh`n sammen med glødende høylys er nettopp Trioplans egenart og mange av de flotte drømmende bildeeksemplene viser hvordan man kan bruke svakhetene til en styrke. Da nærmer man seg forøvrig essensen til hvorfor nettopp jeg er fasinert av gammelt glass, uten å gå nærmere inn på dette her.
Bokeh er kremet men med markante såpebobler i høylysene. Den er relativt bløt i tegningen på åpen blender og passer i så måte fint til portretter. Nedblendet er den ganske så skarp og kontrasten er i beste fall på det jevne. Meyer Orestor 100mm f/2.8 er et teknisk mye bedre objektiv og er langt billigere i innkjøp kontra denne rariteten, men da uten de unike egenskapende som kjennetegner Trioplan.
Objektivkroppen er bygget aluminium og objektivet finnes også i m42 skrufatning. Andre Trioplan objektiver med triplet formula i forskjellige brennvidder og fatninger er det i tillegg flere eksempler på. Blenderen har 15 kniver, stopper på f/22 og er klikkløs. Trioplan objektiver merket med rød V på pynteringen skal visstnok ha best coating og dermed bedre rustet mot refleksjoner.
Snart kan du kjøpe en flunka ny Trioplan hos www.meyer-optik-goerlitz.com
Morsomt med gammelt glass som blir satt i produksjon igjen, men jeg har litt blanede følelser for dette nyoppstartede kreative foretaket da de kjøper inn Russisk og Kinesisk optikk, rebrander og mangedobler prisene ut til kundene. Eksempler på dette er “Nokturnus” som er en Speedmaster produsert av Zhongyi samt “Somnium” som er en Helios-40 fra Zenit.
Meyer konsernet ble grunnlagt av Hugo Meyer i 1896 i byen Görlitz i Tyskland.
Hi,
which Adapter-Version (Exa) for A7II do you use?
Nice photos 🙂
BR Andreas
Hi Andreas!
I use a cheap zebra adapter similar to this: ebay.com
Cheers