Olympus Zuiko 35-70mm f/4

ÅR: 1980+
LAND: Japan
FATNING: Olympus OM
Olympus Zuiko 35-70mm

En normalzoom som stammer fra et Olympus OM-10 SLR jeg fikk en tid tilbake. Dette kitobjektivet er det lite interesse for idag og ligger gjerne i kategorien, “fotoutstyr som folk bare ønsker å bli kvitt”. Mekanisk, optisk og visuelt er det helt som nytt og det er et ganske trivelig bekjentskap å ta med seg på tur. Zoomen er ikke spesielt lang, men dekker det viktigste området i normalen. Objektivet endrer fysisk lengde ved valg av brennvidde, noe den deler med de fleste eldre zoom objektiver. Videre sitter det her en seks lamelers mekanisk blender som stopper på f/22 og er av typen klikkstopp. Avstandsskalaen som er trykket på objektivkroppen viser både meter og fot og glasset har multicoating (MC).

I bruk gir den et solid inntrykk, og følelsen av å bruke en zoom når man nesten utelukkende bruker fastoptikk er en hyggelig avveksling. Inntrykket av senterskarphet, kontrast og bokeh er imponerende som et førsteinntrykk, men desverre faller hjørneskarpheten kraftig gjennom på min A7 II. Ikke engang nedblendet blir skarpheten god nok for motiver som krever god skarphet over hele registeret. Objektivet viser også endel ghosting mot sterke lysskilder, og refleksjonene minner om filteret “lens flare” i Photoshop, noe som kan brukes som en effekt på enkelte motiver. Tidligere omtalte Soligor 35-70mm f/2.5-3.5 vil dog være et bedre valg dersom man kikker etter en rimelig manuell normalzoom.

Olympus ble stiftet 12. oktober 1919 under navnet KK Takachiho Seisakusho. De første årene produserte selskapet mikroskoper og begynte først med kameraoptikk i 1934.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *