Kyoei Optical Co. Super-Acall 105mm f/3.5

ÅR: ~1960
LAND: Tyskland
DESIGN: 3 elementer/ 3 grupper
FATNING: LTM/ m39
Kyoei Optical Co. LTD. Super-Acall 105mm f/3.5
Kyoei Optical Co. LTD. Super-Acall 105mm

Kyoei Optical Co. LTD. Super-Acall 105mm f/3.5 har et yttre som samsvarer med storebror Bittco Super Vemar 135mm f/3.5 som nylig ble omtalt. Det er en vanlig oppfatning at objektivet er  produsert av den japanske produsenten Komura (Sankyo Kohki), men ny informasjon kan tilsi at Kyoei har produsert objektivet selv. Utfra designet så stammer den trolig fra slutten av 50-tallet eller tidlig 60-tallet med en materialbruk kombinert av krommet messing og metall. Blenderen som er av typen klikkstopp har tolv lameler som danner en stjerne nedblendet i mellomregisteret, og deretter sirkulær nedblendet til f/22.

Avstandsskalaen på Kyoei Optical Co. LTD. Super-Acall 105mm f/3.5 er oppgitt i både meter og fot. Mekanisk er den fantastisk og minste fokusavstand ligger på 1.2 meter. Filterdiameteren er på Ø40.5 og objektivet har rammesøkerkobling.

Skarpheten er god fra åpen blender og kontrasten er på det jevne. Etter å ha slåss med en “hotspot” på Bittco Super Vemar 135mm f/3.5 var spenningen stor om også dette objektivet hadde samme utfordringer, noe jeg kan avkrefte. Objektivet er ganske langt til en 105mm å være og underbygger at dette er en triplet noe som også stemmer godt med refleksjonene i glasset jeg kan telle mot en skarp lampe. Optisk er de altså ganske så forskjellig. Objektivet vignetterer litt i hjørnene tilpasset til Sony A7 II samt moderat nede i venstre hjørnet, trolig på grunn av rammesøkerkoblingen. Disse koblingene kan i de fleste tilfeller demonteres fra objektivet dersom de skaper utfordringer i ytterste billedkant, men jeg foretrekker og rette det opp i postproduksjon. Kyoei Optical Co. LTD. Super-Acall 105mm f/3.5 etterlater seg et greit inntrykk med tanke på at det gir mye bildekvalitet i den rimligere delen av invisteringsstigen til rammesøkeroptikk.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *