Tair-3 300mm f/4.5 Grand Prix Brussels

ÅR: 1955 – 2005
LAND: USSR
DESIGN: 3 elementer/ 3 grupper
FATNING: m39 (slr)

 

Tair-3 300mm f/4.5 Grand Prix Brussels
Tair-3 Grand Prix Brussels 300mm

Tair-3 er et stort og tungt kommunistobjektiv som ved første bekjentskap kan føles som om det er produsert i støpejern. Det er gjerne slik at til lengre brennvidden er, til sjeldnere blir det brukt dersom man da ikke utelukkende tar bilder som krever sin tele. Ifølge serienummeret og logoen på mitt eksemplar av Tair-3 300mm f/4.5 Grand Prix Brussels 1958 (konstruert for verdensutstillingen/ Expo 1958 i Brussels?) er objektivet produsert i 1966 av Zagorsk Optical Mechanics Plant (ZOMZ) i byen Sergiyev Posad, like nordøst for Moskva. Objektivet har m39 skrufatning med en registeravstand tilpasset speilrefleks (45,2mm, Zenit).

Mekanisk er objektivet bygget som en tanks i metall og hvor alle bevegelige deler glir fint. Blenderen har hele 16 lett buede lameler og danner en sirkulær form nedblendet. Minste blender er f/22 og nærfokus ligger på tre meter. Objektivet har også et justerbart stativfeste for bedre balanse og mindre belastning på kamerafatning ved bruk av stativ. Objektivet kom senere i en Tair-3s «photosniper» variant, en innrettning som minner om hvordan man holder et gevær. Denne utgaven har m42 skrufatning og senere også multicoating for bedre beskyttelse mot refleksjoner.

Tair-3 300mm f/4.5 ansees for å være et objektiv med god ytelse som kan gi flotte bilderesultater. Jeg har dog merket meg at denne eldre varianten har en skarphet og kontrast på det jevne, mens bokeh, den uskarpe delen av bilde har en behaglig og myk karakter. Noe sfæriske og kromatiske avvik kan også sees i kontrastområder, særlig på åpen blender. Tair-3 300mm f/4.5 Grand Prix Brussels 1958 kan definitivt gi flotte resultater med litt etterbehandling, men vekten og størrelsen gjør for min del at objektivet vanligvis blir nedprioritert.

Kamera: Sony A7 II

Kamera: Olympus OM-D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.