Steinheil Munchen Cassarit 50mm f/2.8

ÅR: ~1952
LAND: Tyskland
FATNING: m39
Steinheil Munchen Cassarit 50mm

Et normalobjektiv i m39 skrufatning for Braun Paxette med en registeravstand på 44mm. Den normale LTM/ m39 registeravstanden er 28,8mm så her må man sette inn avstandsstykke på 15,2mm for at objektivet skal fokusere riktig. Det finnes orginale adaptere fra Braun Paxette til 28,8mm standaren, men de dukker sjeldent opp og ofte så sitter de på et enslig objektiv som gjør de er vanskelig å oppdage da de kan se ut som endel av objektivet. Braun Paxette objektivene kan man kjøpe veldig billig og er et rimlig alternativ til annen rangfinderoptikk. Jeg har kjøpt flere Braun Paxette kamera til rundt $20 med objektiv.

Som en generell tilnærming kan man si at m39 objektivene som finnes til dette systemet ikke er like gode som tilsvarende fra Leitz, Canon, Nikon m. fl. til LTM/ m39. Den Sovietiske Jupiter 8 vil også være et bedre valg en alle normalobjektiver jeg har testet fra Braun Paxette. Det finnes dog noen lyspunkter blant et par 35mm objektiver fra ISCO og Staeble som er et ganske hyggelig bekjentskap.

Mekanisk og visuelt er det et flott objektiv, men ytelsen er noe dårligere en man skulle ønske. Litt kontrastløst og litt dårlig skarphet på åpen blender. Endel bloom kan man også se på åpen blender i høylysene enda f/2.8 er største blender, som ikke er spesielt raskt til et normalobjektiv å være. Nærgrensen på 1 meter er ganske normalt på RF optikk, men med mitt nyanskaffede fokus helicoid adapter kommer jeg inn under halvmeteren. Når man blender ned blir det straks litt bedre. Et greit objektiv, men endel under par til et Steinheil objektiv å være.

Steinheil var et Tysk optikkfirma med et godt renomé som holdt det gående fra 1800-tallet frem til 1970-tallet.

Kamera: Sony A7R

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *