Soligor C/D 35mm f/2

ÅR: ~1970
LAND: Japan
FATNING: m42
Soligor C/D 35mm

Soligor C/D serie har et spennende utvalg av rask optikk og etterstrebet samme kvalitet som proffoptikk fra de mer anerkjente kameraprodusentene til en billigere pris. 35mm f/2 er et mekanisk vidunder og er solid bygget i metall med blanke flater og gummiert fokusring. Blenderen har 8 lameler og klikkstopp som stopper på f/16 med hele og halve stopp. Blenderen får en lett stjerneform fra f/2.8 og ned til f/5.6 hvor lamelene samler seg til en oktagonal form. Videre finner man auto/ manuell bryter for de filmkamera som hadde støtte for noe mer en arbeidsblender. Alle bevegelige deler glir godt på mitt eksemplar og det orginale objektivdekselet er i sort metall med elegant Soligor logo i sølv omkranset av en polert sølvkant.

Bildekvaliteten er generelt god og bedre en på «MC serien» til Soligor som kom noe senere. Skarpheten er dog ikke knivskarp på f/2, men godkjent. Objektivet er relativt utsatt for «ghosting» fra sterke lyskilder som i enkelte tilfeller også kan brukes som en effekt. Kontrasten er god og bokeh oppleves litt sånn mitt på treet i de fleste situasjoner. Utifra serienummeret som starter på «1» ser det ut til at det kan være Tokina som har produsert objektivet for Soligor. Og Tokina objektiver er generelt godt likt blant kjennere. Objektivet vignetterer ikke nevneverdig, men erfaringsmessig kan det være vanskelig å finne en god solblender som ikke mekanisk vignetterer på fullformat. Objektivet finnes også i fatningene Canon FD og Minolta SR.

Allied Impex Corporation(1956) het det amerikanske selskapet som distribuerte merket Soligor. Foretaket produserte ikke objektiver selv men brukte ulike Japanske produsenter og solgte rimlige objektiver som et alternativ til de mer etablerte og kjente merkene i konkurranse med flere andre billigmerker hvor Vivitar kanskje var dens argeste konkurrent.

Kamera: Sony A7R
Kamera: Sony A7 II

Se også Soligor 28mm f/2, Soligor 135mm f/2 og Soligor 200mm f/2.8 i samme serie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *