Olympus Zuiko C. 4cm f/2.8

ÅR: 1950
LAND: Japan
DESIGN: 5 elementer/ 4 grupper
FATNING: m39
Olympus Zuiko C. 4cm

Et gammelt fasinerende objektiv for rangefinder kamera som har fått fast plass i min objektivsamling. Olympus Zuiko 4cm ble bare produsert i et antall mellom 1700-2000 eksemplarer og er et tidlig objektiv fra Olympus. Objektivet er tungt og godt bygget i messing og har kun ett lag med coating (merket “C”). Objektivet hadde en del tåkete glass, noe som gjorde at de tidligste resultatene ble kontrastløse, med endel glød rundt høylysene. Heldigvis var det en grei skuring å åpne objektivet og rengjøre de affekterte flatene slik at man kunne nyte objektivet fullt ut.

Objektivet har god skarphet fra åpen blender, men med svake hjørner. Hjørnene blir betraktelig bedre ettersom man blender seg nedover i registeret med sine 10 blenderlameler som stopper på f/16. Det vignetterer også noe helt ut i hjørnene noe som er enkelt å justere i postproduksjon. kontrasten er grei og bokeh likeså. Man kan lese mer om dette fasinerende objektivet hos Camerapedia.

Olympus ble stiftet 12. oktober 1919 under navnet KK Takachiho Seisakusho. De første årene produserte selskapet mikroskoper og begynte først med kamera optikk i 1934.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *