ÅR: 1930 (1925)
LAND: Tyskland
DESIGN: 4 elementer/ 3 grupper
FATNING: m39
Leitz Elmar 5cm f/3.5 er et lite stykke fotohistorie som verdens første utskiftbare objektiv til 35mm film. Objektivet ble opprinnelig lansert i 1925 uten mulighet for utskiftning sammen med de første Leica kameraene, verdens første kameraer som brukte 35mm film. Objektivet ble produsert helt frem til 1961 og fikk ett lag coating fra 1946 for bedre egenskaper mot refleksjoner. Noen visuelle designendringer har det vært underveis, men den optiske konstruksjonen har alltid vært den samme. Objektivet kom også i M-fatning i årene 1954-1961.
Leitz Elmar 5cm f/3.5 er mekanisk godt bygget i messing og har en tradisjonell sammenleggbar konstruksjon slik at man kunne skyve hele objektivet inn i kamerakroppen for å spare plass under transport. Jeg vil dog ikke anbefalle å trykke den inn i moderne kamerahus da det ofte kommer i konflikt med pakningen som sitter rundt sensoren. Blenderen som sitter foran på ojektivet er klikkløs og har ti lett buede lameller som danner en rund form nedblendet. Avstandsskalaen er oppgitt i meter og nærmeste fokusavstand er oppgitt til en meter. Blenderverdiene er også markert med dybdeskarphetsregister på mitt “red scale” eksemplar og objektivet har uendeliglås.
Bilderesultatene er skarpe og kontrastfylte samt helt uten fortegning. Litt vignettering sniker seg inn på de største blenderåpningene men bokeh oppleves som god tatt den enkle optiske konstruksjonen i betraktning. Leitz Elmar 5cm f/3.5 kan levere gode bilderesultater selv etter dagens standard.
Ernst Leitz Wetzlar eller mer kjent som Leica produserte sine første 35mm kamera prototyper i 1913. Navnet Leica kommer av kombinasjonen etternavnet «Leitz» og «camera», Lei-ca. Wetzlar, er navnet på byen hvor selskapet holdt til og ligger omtrent midt i Tyskland. Leica har på mange områder verdt selve kilden til flere kjente objektiv- og kameradesign som er flittig kopiert av konkurrentene. Og flere moderne objektiver er en videreutvikling av den samme essensen som ble funnet opp av de tyske ingeniørene i første halvdel av 1900-tallet.