Leitz Elmar 3.5cm f/3.5

ÅR: 1930
LAND: Tyskland
DESIGN: 4 elementer/ 3 grupper
FATNING: m39
Leitz Elmar 3.5cm f/3.5
Leitz Elmar 3.5cm

Leitz Elmar 3.5cm f/3.5 var det første utskiftbare vidvinkelobjektivet for “Leica” rammesøkerkamera og ble introdusert i 1930. Totalt ca. 40 000 objektiver ble produsert frem til 1949 inntil Summaron 35mm ble introdusert. Objektivet er superkompakt og finnes både i Nikkel og Krom.

Byggekvaliteten er god i metall med frontmontert blenderstyring, fokusknott og uendeliglås. Dersom man har litt store pølsefingre som undertegnende så kan objektivet til tider virke litt knuslete og lite i bruk, men likevel overkommelig. Blenderen som har minste åpning f/18 er klikkløs og har ti lammeler. Nærfokus er oppgitt til 3.5 fot og objektivet har ett lag coating som tyder på at dette objektivet trolig er et av de senere produserte årgangene.

Bildekvaliteten er ganske god til å komme fra en såpass enkel og klassisk objektivformel. Leitz Elmar 3.5cm f/3.5 tegner skarpt i senter fra åpen blender, men har svake hjørner. Endel vignettering og kromatiske avvik sniker seg også inn, men objektivet har brukbar kontroll over kromatiske feil. Blender man noen trinn ned så blir hjørneskarpheten bedre, men likevel litt unna det man forventer dersom man sammenligner med et moderne objektiv.

Ernst Leitz Wetzlar eller mer kjent som Leica produserte sine første 35mm kamera prototyper i 1913. Navnet Leica kommer av kombinasjonen etternavnet «Leitz» og «camera», Lei-ca. Wetzlar, er navnet på byen hvor selskapet holdt til og ligger omtrent midt i Tyskland. Leica har på mange områder verdt selve kilden til flere kjente objektiv- og kameradesign som er flittig kopiert av konkurrentene. Og flere moderne objektiver er en videreutvikling av den samme essensen som ble funnet opp av de tyske ingeniørene i første halvdel av 1900-tallet.

Kamera: Sony A7 II

2 kommentarer

  1. Hei Teppan!

    Noen formening om hvordan denne presterer i forhold til en MS-Optical 35/3.5 Perar? Sistnevnte har også svake hjørner, men ser ut til å ha høyere kontrast i senter. Elmaren ser heller ikke ut til å være alt for glad i motlys…

    • Hei Kent, jeg har desverre ingen førstehåndsbekjentskap med Perar. Elmaren kan være et ganske krevende objektiv og er ikke førstevalget dersom bildekvaliteten er tungtveiende. Summaron 35mm f/3.5 vil være et steg opp, jeg har et liggende her som jeg koser meg med om dagen. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *