Industar-61 L/D 55mm f/2.8

ÅR: 1993
LAND: USSR
DESIGN: 4 elementer/ 3 grupper (Tessar formula)
FATNING: m39
Industar-61 L/D 55mm

Dette objektivet erstattet forgjengeren Industar26m som standardobjektiv FED-3 og alle senere FED-kameraer. Objektivet ble lansert i 1970 som Industar-61 og senere som varianten Industar-61 L/D. Objektivet produseres fremdeles på FED fabrikken i Kharkov, Ukraina. Den optiske konstruksjonen ble forbedret fra forgjengeren og glass med radioaktiv Lantan ble brukt (L = lantan, D = Dal’nomer (rangefinder). Glass i linseoptikk med lantanoksid gir høy lysbrytningsindeks og lav dispersjon (ulik brytning av de forskjellige spektralfargene). Radioaktiviteten er av den milde typen og er ikke farlig for mennesker. Objektivet finnes også i m42 fatning (Industar61L / Z), og denne har bedre nærgrenseegenskaper kontra RF utgaven.

Sovietisk optikk er på et generelt grunnlag optisk gode, men har noe variasjoner fra objektiv til objektiv selv om det er av samme type objektiv og produksjonsperiode. Mekanisk er det også endel variasjon og ofte kan man merke litt ujevn gange i fokusringen på endel kommunistglass noe som også er tilfelle på mitt eksemplar her. Blenderen med klikkstopp kjennes helt fin.

Bildene tatt med dette objektivet har god kontrast og skarphet. Et snev av lysavfall mot hjørnene og litt bløtere på åpen blender er omtrent som forventet, men alt i alt så er ytelsen godkjent. Dersom man tar i betraktning prisen fra drøye 100 lappen og oppover er dette mye for pengene, men hvis man ser mot Jupiter 8 får man omtrent samme bildekvalitet og et ekstra blendertrinn.

Kamera: Sony A7R

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *