Industar-22 5cm f/3.5

ÅR: 1951 (versjon: PT5765)
LAND: USSR
DESIGN: 4 elementer/ 3 grupper
FATNING: m39
Industar-22 5cm f/3.5
Industar-22 5cm

Industar-22 5cm f/3.5 er et svært vanlig objektiv å finne på bruktmarkedet. Det er produsert et 30-talls ulike varianter med utgaver for SLR og rangfinder hvor den mest vanlige er denne sammenleggbare (collapsible) “Leica Elmar” kopien, men som optisk ligger tettere en Tessar. Jeg har testet mange utgaver og noen gir overraskende gode resultater, mens andre er sørgelig dårlige noe som understreker kvalitetsvariasjonen på kommunistglass. Denne utgaven (PT5765) som er produsert av KMZ fabrikken er en av de mer sjeldene, men også en av de beste. Selv om objektivet kan skyves inn i kamerakroppen under transport så fraråder jeg dette når det er påmontert og tilpasset til et speilløst systemkamera. Jeg dyttet det inn i låsestilling i Sony A7R og bakparten etterlot et godt synlig merke i pakningen som sitter rundt sensoren.

Objektivet er bygget i metall og alle bevegelige deler glir fint. Blenderen er klikkløs med åtte lameler uten klikkstopp og stopper på f/16. Blenderstyringen er plassert i front av objektivet og er i tillegg veldig liten, noe som gjør den operasjonelle håndteringen litt ekstra kronglete.

Bildekvaliteten på denne utgaven vil jeg si er meget god! Her er bra kontrast og skarphet fra åpen blender. Bokeh, som beskriver den uskarpe delen av bildet er litt hard pga den optiske formulaen og ikke like kremet som man kan se fra objektiver med Sonnar/ Gauss/ Ernostar design. Den røde «N» forteller meg at dette er et objektiv med coating. Coatingen gir et fargeskjær i glasset som i dette tilfellet bikker mot en blåaktig magenta farge. Kun en linse ble bestrøket på de fleste objektiver fra 50- og 60-tallet. Coating er egentlig fargeløst, men tykkelsen på belegget er med på å bestemme fargebrytningen til det lyset som reflekteres tilbake og dermed danner et fargeskjær. På moderne optikk med multicoating er fargene korrigert til å slå ut hverandre, og glasset gir vanligvis ikke fra seg fargeskjær.

sovietcams.com finnes masse spennende informasjon om dette objektivet.

Kamera: Sony A7 II
Panorama (flere bilder satt sammen)

Se også tidligere omtalte Industar-22 50mm f/2.8

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *