Brightin Star 28mm f/2.8

ÅR: 2023 (lansert)
LAND: Kina
DESIGN: 6 elementer/ 5 grupper
FATNING: M-fatning
VEKT: 125g

Brightin Star 28mm f/2.8 er det korteste objektivet jeg noen gang har sett, på kun 9.9mm! Objektivet dekker en fullformats brikke og kommer i Leica M fatning. Størrelsen gjør det veldig anvendelig i forhold til endel situasjoner der man ønsker å bære noe lite og lett. Som f. eks. å vandre gatelangs en hel dag. Fungerer det i praksis, eller er det bare et hipsterobjektiv?

Byggekvalitet og funksjoner

Brightin Star 28mm f/2.8 er nydelig konstruert i sortlakkert messing som skal slites ned til en vakker patina ved flittig bruk. Fokusringen har en spake for fokusering som et ekte “Old-School” objektiv. Avstandsskalaen er kun oppgitt i meter og har en nærgrense på 0.7 meter. Blenderkontrollen som til tider er litt klønete å bruke, sitter som en opphøyd taggete kant midt foran på objektivet. Blenderen består av ni lett buede lameller med f/16 som minste åpning. Det er gledelig å se at man også kan montere filtere selv om filterstørrelsen er på bare Ø25.5mm.

Brightin Star 28mm kler Olympus Pen F godt
Bildekvalitet og tegning

Fra åpen blender presterer objektivet greit i forhold til skarphet i senter. Skarpheten er avtagende ut mot hjørnene, og helt ytterst i hjørnene smøres den ut. Hjørnene forbedrer seg gradvis ettersom man blender objektivet ned.

Brightin Star 28mm f/2.8 har flere utfordringer på åpen blender. Dersom man fokuserer på noe i forgrunnen kan man oppleve at noe blir skarpt langt bak på hver side (jf. bilde av WV boble). Her er det også godt med både tønnefortegning og vingettering på fullformat. Objektivet fungerer egentlig best i god lys og godt nedblendet. På det mindre m43 formatet gjør utsnittet at man masker ut de fleste større utfordringene ved åpen blender.

Tross endel optiske svakheter er dette både et vakkert og morsomt objektiv som er lett å like. Brightin Star 28mm f/2.8 kan absolutt skape gode ferieminner og blir et kompromiss mellom størrelse og bilderesultater. Prisen er også ganske god for et kompakt Leica M objektiv, med god lysstyrke.

Produsent

Brightin Star er et av de nyere tilskuddene til Kinesisk optikkindustri som stormer frem. Det Hong Kong baserte selskapet startet som et “indie-selskap”, men har raskt gjort seg bemerket som en “up-and-coming” produsent, som vi garantert får høre mer om i fremtiden. Les mer om Brightin Star

Provisjonslenke: Brightin Star 28mm f/2.8
Kamera: Nikon Z7
Kamera: Olympus Pen F

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *