Bell & Howell Super Comat 1 inch f/1.9

ÅR: ~1950
LAND: England
FATNING: C-fatning
Bell & Howell Super Comat 1 inch

Bell & Howell Super Comat 1 inch er et av mine mest kompakte objektiver og det ser svært så lekkert ut påmontert på kamera. Den har et nydelig ytre design formet som en kule med klikkløse blendertrinn fra f/1.9 til f/22. Byggekvaliteten er meget god, men med noe mer treghet i blender- og fokusring en hva jeg liker. Objektivet er skarpt i senter på åpen blender med dramatisk bløte hjørner (m43 sensor). Det vignetterer også med endel lystap, men har tegning helt ut i hjørnene på f/1.9. Når man blender nedover dukker det også opp mekanisk vignettering som resulterer i at noe av hjørnene blir helt sorte.

Objektivet blir litt som et effektobjektiv å regne på microfourthirds brikkestørrelse og resultatene kan minne litt om “Lens baby”. Videre har den 6 lameler i blenderen som former en stjerne på vei ned, så her er det gode muligheter for “stjernebokeh”, og nærgrensen for fokus ligger i underkant av en halvmeter. Det finnes tre designvarianter av dette objektivet som jeg kjenner til. Men de har trolig den samme optiske formula.

Objektivet ble produsert for amerikanske Bell & Howell av legendariske Taylor, Taylor & Hobson som er et engelsk selskap, stiftet 1886 i Leicester.

Kamera: Olympus OM-D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *