Apollo 50mm f/1.9

ÅR: ~1960
LAND: Japan
FATNING: C-fatning
Apollo 50mm

Apollo er ikke akkurat et brand man forbinner med fotoutstyr og er et av flere som kan linkes til dette objektivet. Det er langt vanligere å finne denne 50mm som Cosmicar eller Soligor. Jeg har til og med et 25mm objektiv i samme serie merket Packard Bell. Cosmicar var en divisjon hos Pentax som produserte TV/ video-optikk, så trolig er også dette objektivet et “Pentax” produsert produkt. Utfra designet med zebramønster vil jeg tippe at disse dukket opp på 1960-tallet, trolig siste halvdel av 60 årene.

Mekanisk er den utmerket, noe som kjennetegner stort sett all optikk fra Pentax. Her er ingen slark eller treg mekanikk. Det er åtte kniver i blenderen med klikkstopp som stopper på f/22. Knivene er helt rette og danner et oktagon nedblendet. På åpen blender er den skarp, men med litt bløte hjørner og lyssavfall. Objektivet dekker APS-C format og kan levere svært så crispe og fine bilder. Noe fortegning kan dog sees og den eneste egentlige utfordringen er at objektivet er svært utsatt for refleksjoner. En god solblender er derfor et must!

Filterstørrelsen er 40.5mm, som er en utbredt standard og dermed lett å få tak i både filtre og solblender. Nærgrensen for fokus ligger på rett under meteren, så noen forlengerringer er kjekt å ha i lomma til montering for tettere fokus dersom motivet ligger for langt unna. Alt i alt er det et godt objektiv som er kompakt og lett å jobbe med så lenge man har kontroll på sterke lyskilder 🙂 Se også tidligere omtalt Soligor 75mm f/1.9 i samme serie.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *