Spiratone 135mm f/2.8

ÅR: 1963 -1977
LAND: Japan (Sankor)
DESIGN: 4 elementer/ 4 grupper
FATNING: T-fatning
Spiratone 135mm

Et godt mekanisk portrett/ kort teleobjektiv som ikke koster mye. Lillebroren 105mm f/2.5 er et hærlig presterende objektiv, men desverre er ikke 135mm utgaven noe mer en midt på treet. Objektivet er en T-mount type. T-mount var en slags base for å tilpasse fatningen til andre fatninger. Altså, man benyttet en enkel T/T2-ring for å knytte den til det kamerasystemet man brukte. Diameteren på fatningen er 42mm og registeravstanden 55mm. T-ringer kan man fremdeles kjøpe på eBay. Objektivet tegner greit skarpt og har fin kremet bokeh, men med litt slapp kontrast. Blenderen har 16 blader og en helt rund form blendet ned. Det er ganske mye kromatisk abberasjon å se ved åpen blender.

Disse objektivene har en såkalt “preset” innstilling hvor man vrir den fremre ringen til et ønsket blendertall for så å kunne jobbe klikkfritt mellom åpen blender og det valgte blendertallet med ring nummer to. En fordel dersom man sysler med litt levende bilder.

Objektivet var populært hos endel tredjeparts leverandører/ importører med egne merker slik at dette objektivet kan finnes «branded» som Seriese, Aetna, Spiratone, Mayfair Sankor (produsent) m. fl. Konklusjonen og inntrykket mitt er litt blandet. Objektivet er helt ok, men lever ikke opp til lillebror 105mm som lett kan bli en favoritt. Det finnes bedre 135mm SLR objektiver der ute i samme prisklasse og jeg hadde en bedre følelse med den eldre utgaven.

Kamera: Sony A7R

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *