Olympus Pen F 60mm f/1.5

ÅR: 1963-1970
LAND: Japan
DESIGN: 7 elementer/ 5 grupper
FATNING: Pen F
VEKT: 270g
Pen F 60mm

Olympus Pen F (FT) (FV) er et halformat speilkamerasystem i 18x24mm format nært opptil størrelsen på en APS-C sensor eller det som mange idag kaller en 1.5 crop sensor. Kamerasystemet som flipper speilet sideveis tar bildene i portrettformat (på høykant) som resulterer i dobbelt så mange bilder på en vanlig 135 film. Optikken til dette systemet er meget kompakt og god og portrettobjektivet 60mm f/1.5 er en av de mest ettertraktede objektivene innenfor denne serien idag. Det ble produsert over en halv million Pen F/ FT/ FV kamera, så dette var et anerkjent og populært system.

Olympus Pen F 60mm f/1.5 er et godt bygget objektiv i sort metall med innslag av sølv detaljer. Rett over fatningen har man en knapp som kan trykkes inn for forhåndsvisning av dybdeskarphet. Blenderen som er av typen klikkstopp har åtte  kniver og minste åpning f/16. Selve blenderringen er unik i så måte at den har blenderverdiene på den ene siden og en tallrekke fra null til seks på motsatt side, hvor null beskriver åpen blender. Dette var kanskje et forsøk på å innføre et enklere system for angivelse av blenderverdier?

Bildekvaliteten er meget god og det er lite avvik å spore. Skarphet og kontrast er upåklagelig fra åpen blender med kremet fin bokeh.

Olympus ble stiftet 12. oktober 1919 under navnet KK Takachiho Seisakusho. De første årene produserte selskapet mikroskoper og begynte først med kameraoptikk i 1934.

Kamera: Olympus OMD EM-5
F2
F4
F2
Kamera: Sony A7R (Dette objektivet dekker også FF)
F2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *