Miranda 28mm f/2.8 MC

ÅR: ~1980
LAND: Japan
FATNING: m42
Miranda 28mm

Et 80-talls objektiv i m42 eller populært kalt Pentax skrufatning. Objektivet er delevis bygd i plastikk og er lett som en fjær. Det kan være kjekt å ha noe billige objektiver for fjellturer, på stranda eller andre litt røffe opplevelser. Objektivet har en såkalt Macro funksjon eller det man kan kalle god nærgrense på rundt 20cm som kan komme kjekt med. Videre lider det av ganske kraftig kromatisk abbersasjon i kontrastområder og det blir gjerne litt rødt på den ene siden og grønt på den andre. Likevel kan man med et klikk fjerne 98% av dette i for eksempel Photoshop eller Lightroom, så noe stort problem er det dog ikke likevel.

Skarphet og kontrast er helt ok, og objektivet gir god valutta for pengene ettersom det typisk kan plukkes opp for 100-200 kroner. Multicoating (MC) har den også for bedre egenskaper mot refleksjoner. Se gjerne på bildene under dersom du er nysgjerrig på hva du kan få ut av et slik billigobjektiv. Bildene er som alltid justert/redigerte til ferdige bilder.

Kamera: Sony A7R

2 kommentarer

  1. Skikkelige flotte bilder Lars . klarer en seg uten AF. så kan en jo lure på hva en skal med objektiver til flere tusen , he-he. .
    Nei da dette er satt litt på spissen , men når et objektiv til et par hundrelapper leverer så bra så kan en jo lure.

    Magne.

  2. Takk Magne!
    Heldigvis er det fremdeles en viktig faktor som ikke koster penger, og det er fotografen 🙂 Dersom man tar seg god tid og tar nok bilder, så er sjansene store for å få noen brukbare bilder på brikken uavhengig om du har “L” optikk fra Canon eller en gammel traver. Et AF objektiv har selvsagt egenskaper som er krevende med manuell fokus som “barn i lek”, “sportbilder” etc., men fasinasjonen av at optikk som kan skape gode bilder ikke trenger å koste skjorta er en av årsakene til at jeg skriver om dette. Hvor mange er det ikke som har et DSLR liggende med kit objektiv? For et par hundrelapper kan man for eksempel kjøpe en rask 50mm f/1.7 med manuell fokus og ta gode portretter med begrenset dybdeskarphet som visuelt ligger langt over det man klarer å få ut av et kitobjektiv. Takk for kommentar!

    God fotosommer ønskes!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *