Laowa STF 105mm f/2 (T/3.2)

ÅR: 2016
LAND: Kina
DESIGN: 11 elementer/ 8 grupper
FATNING: E-fatning
Laowa STF 105mm f/2
Laowa STF 105mm

Laowa STF 105mm f/2 er et nysluppet meget spennende objektiv fra Kinesiske Venus Optics. Etter noen måneder med venting etter forhåndsbestilling dumpet dette objektivet endelig ned i posten. Venus Optics har tidligere sluppet et par andre oppsiktsvekkende objektiver som en 15mm vidvinkelmakro (1:1) og en 60mm ultramakro (2:1)! STF (Smooth Trans Focus) er resultatet av et ekstra apodiserende element (som et ND-filter). Dette elementet glatter ut den uskarpe delen av bildet samt gir mykere høylysbokeh. Tykkelsen på det apodiserende elementet er bredere i ytterkant for å gi en gradert overgang. I praksis mister man også endel lys slik at effektiv lysmengde ved åpen blender kun blir T/3.2. T-verdier (transmission) er alltid målt lysmengde kontra f-verdier som sier noe om teoretisk lysmengde, dybdeskarphet samt åpningen på frontelementet i forhold til brennvidden.

Det finnes bare to andre komersielle STF objektiver meg bekjent, Sony 135mm f/2.8 (T/4.5) og Fujinon XF 56mm R APD f/1.2. Det er trolig gjennom disse Venus Optics har hentet inspirasjon og sett muligheter til en markedsandel for et eget nisjeprodukt. Laowa STF 105mm f/2 er et manuelt objektiv og har ingen elektriske kontakter til kamerakroppen. Objektivet finnes i flere ulike fatninger som Canon EF, Nikon F, Sony FE, Sony Alpha og Pentax K.

Laowa STF 105mm f/2 er solid bygget i metall, er relativt stort og veier snaue 750 gram. Objektivet kommer med dobbel blenderstyring, en konvensjonell blender med f/-verdier mellom f/2 og f/22 i hele trinn samt en T/-verdi skala fra T/3.2 til T/8. Laowa STF 105mm f/2 er bygget med tanke på kremet fin bokeh og minst mulig forstyrrende elementer i den uskarpe delen av bildet. Fokustønnen har lang og presis vandring og nærmeste fokusavstand ligger på 0,9 meter. Filterstørrelsen er standard Ø67 og en passende solblender følger også med i pakken.

Objektivet tegner veldig god skarphet i senter fra åpen blender og hjørnene henger bra med. Kontrasten er videre god, og bokeh som tidligere nevnt er nydelig kremet. Jeg har foreløpig ikke merket noe til kromatiske- eller sfæriske avvik. I og med at det kun er et par dager siden jeg fikk objektivet har jeg ikke rukket å bruke det så mye. Mer informasjon og bilderesultater vil “post publiseres” ved ledig tid.

Dersom du handler objektivet med Affiliate link direkte fra produsenten TTArtisan bidrar du samtidig til å holde disse sidene i live.

Laowa STF 105mm f/2 har dobbel blenderstyring
Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *