Jupiter-6-2 180mm f/2.8

ÅR: 1958
LAND: USSR
DESIGN: 5 elementer/ 3 grupper
FATNING: m42
Jupiter-6-2 180mm f/2.8
Jupiter-6-2 180mm

Jupiter-6-2 180mm f/2.8 er ved første øyekast et imponerende skue som lyser av stolthet og maskulinitet, tydelig merket “Made in USSR”. Den massive metallkonstruksjonen veier nesten halvannen kilo og er en kopi av Carl Zeiss Jena Sonnar 180mm f/2.8 som nylig ble positivt omtalt. Merk at objektivet først ble lansert i sølv utførelse i 1958 i m39 skrufatning, mens denne sorte utgaven (Jupiter-6-2) kom senere med m42 skrufatning. De latinske bokstavene på pynteringen vitner også om at mitt eksemplar er en eksportmodell tilpasset det vestlige markedet.

Blenderen med 10 lameler danner en stjerneform nedblendet og er av typen “preset” hvor man stiller inn på valgt blender, og kan deretter jobbe klikkløst mellom valgt og åpen blender. Den tidligere modellen i sølv (jupiter-6) ble til forskjell levert med hele 18 lameler og en trillende rund form nedblendet. Avstandsskalaen er oppgitt i meter, filterdiameteren er Ø77 og nærgrensen for fokus (MFD) ligger på to meter, noe som er litt svakere kontra nevnte Sonnar 180mm med sine 1.7 meter. Jupiter-6-2 har også et stasjonært stativfeste kontra Sonnaren sitt justerbare stativfeste. Det sier seg selv at et stasjonært feste på et objektiv med skrufatning fort kan bomme litt på vater slik at kamera blir hengende skjevt bak.

Bildekvaliteten til Jupiter-6-2 180mm f/2.8 er svakere en mine forventninger. Fra åpen blender sliter objektivet med tildels mye sfæriske avvik som gir bilder et soft og glødende preg tilpasset til Sony A7 II. Det slår også uheldig ut dersom man benytter “fokus assist” på A7 som markerer områder som er skarpe med en farge. Softingen er mest fremtredende der hvor fokus treffer og kamera tror derfor at fokus ligger litt bak der hvor softingen avtar og hvor kontrasten er bedre. Man blir her helt avhengig av å utelukkende bruke lupefunksjonen som forstørrer bildet for å stille fokus riktig. Bokeh er dog fin og avstemt med Sonnar signatur og medium kontrast gjennom bildeflaten. Noe kromatiske avvik kan også sees.

Utfra logoen å dømme er også dette objektivet produsert av «KOMZ» (Kazan Optical-Mechanical Factory). Kazan er en stor Russisk by og hovedstaden i provinsen Tatarstan 70 mil øst for Moskva.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *