Jupiter-21M 200mm f/4

ÅR: 1979
LAND: USSR
DESIGN: 4 elementer/ 3 grupper
FATNING: m42
Jupiter-21M 200mm f/4
Jupiter-21M 200mm

Jupiter-21M 200mm f/4 er et massivt stykke kommunistglass merket med et emblem med initsialene CCCP. Teleobjektivet ble produsert fra 1973 til SLR kamera Zenit og finnes i en Jupiter-21M-2 og Jupiter-21M-A utgave i tillegg til denne. Jupiter-21M-A skal visstnok ha utskiftbar fatning og objektivet ble produsert av både Krasnogorsk Mechanical Works (KMZ) og Vologda Optic Mechanical Works (VOMZ). Mange Sovietproduserte objektiver har et serienummer som starter med årstallet de ble produert og er slikledes enkle og periodisere.

Blenderen som er oktagonial har klikkstopp og stopper på f/22 som minste åpning. Nærgrensen for fokus ligger på 1.8 meter, filterdiameteren er Ø58 og avstandsskalaen er kun oppgitt i meter. Objektivet har A/M bryter for automatisk blenderkontroll samt en uttrekkbar solblender. Mekanisk er det lite å utsette på mitt eksemplar, men vekten er tett oppunder en kilo og oppfører seg nærmest som et lodd tilpasset til Sony A7 II 🙂

Bildekvaliteten objektivet leverer vil jeg si er god. Skarpheten er bra fra åpen blender og kontrasten er godkjent. Bokeh er verken fugl eller fisk med lite wow-faktor, men kan glimte til med fin avstemt og dus karakter på objekter som er fotografert tett opptil nærgrensen. Noe kromatiske avvik kan spores, men dog ikke noe mer en gjennomsnittet. Det er lite å utsette på Jupiter-21M 200mm f/4 og den er et langt hyggeligere bekjentskap en nylige omtalte Telemar-22A 200mm f/5.6. Pentax Super-Takumar 200mm f/4 er likevel hakket vassere både mekanisk og optisk.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *