ISCO-Göttingen Edixa-Westagon 50mm f/2

ÅR: ~1957
LAND: Tyskland
DESIGN: 6 elementer/ 5 grupper
FATNING: m42
ISCO-Göttingen Edixa-Westagon 50mm

ISCO var et merke grunnlagt og eid av Schneider (1936) og produserte en mengde krigsoptikk under andre verdenskrig. Etter krigen ble produksjonen lagt om til konsumeroptikk med et utall objektiver til flere forskjellige kamerafatninger og merker.

Westagon 50mm har et nydelig klassisk ytre som kan minne litt om Voigtländer Nokton 50mm. Mekanisk flott bygget i metall med profilert fokusstyring med lang gange. Blenderstyringen er ganske særegen på dette objektivet hvor blenderringen er fjærbelastet og du trykker ringen mot deg før du vrir til valg blender og slipper den inn i et spor. Videre kan man bruke arbeidsblender med spaken som stikker ut under. Altså åpne blendere med spaken, stille fokus og slippe, så spretter spaken tilbake til valgt blender. Det er åtte lett buede lameler i blenderen som holder åpningen relativt rund nedover i registeret, dog ikke trillene rund. Bildekvaliteten til å være en 50mm er omtrent midt på treet. Det finnes svært mange bra 50 millimetere og marginene er tette. Skarpheten er helt grei fra åpen blender og objektivet tegner skarpt ut i kantene når man blender ned. Litt kromatisk aberrasjon (CA) kan sees i kontrastområder og objektivet har også noe vignettering og fortegning. Objektivet kom også i Exakta fatning og i en variant med lysstyrke f/1.9.

Objektivet skal ha “Utron” design utviklet av den kjente optikkingeniøren Albrecht Wilhelm Tronnier. Tronnier jobbet i en rekke sentrale stillinger i tysk optikkindustri og sto for hele 124 patenter.

Kamera: Olympus OM-D
Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *