Helios 77M-4 50mm f/1.8

ÅR: 1992
LAND: Russland
DESIGN: 6 elementer/ 4 grupper
FATNING: m42
Helios 77M-4 50mm

Helios 77m-4 er en moderne og optisk forbedret variant av normalobjektivet Helios 44 og er et hyggelig bekjentskap både optisk og mekanisk. Skarpheten vil jeg si er god fra åpen blender, men med litt lav kontrast, men fra blender f/4 er også kontrasten god. Bokeh er litt sånn midt på treet og kan være litt hard og uryddig i enkelte tilfeller. Objektivet er også noe utsatt for refleksjoner i form av “flare”, men har god kontroll på kromatisk abberasjon (CA).

Blenderen med klikkstopp har seks kniver og danner et hexagon blendet ned. Her er både halve og hele trinn og nærgrensen for fokus ligger på 45cm. Objektivet ble produsert av Upiter fabrikken i byen Valday samt i den Optiske og mekaniske fabrikken i Vologada fra 1990, mens selve objektivdesignet er utviklet av KMZ fabrikken i Moskva. 77m-4 er et av de beste Russiske normalobjektivene som er produsert.

Kamera: Sony A7 II

2 kommentarer

  1. Hei jeg digger dette nettstedet. Virkelig flotte bilder – utrolig hva du kan få skvist ut av gammelt glass! Siden du nevnte flare, bruker du solblender på “verstingene”? Har selv en 44M 58 mm som er lik denne i konstruksjon, Zeiss Biotar-variant, men den har jo en vanvittig flare da, og blir jo veldig restriktiv ift. motiv/solplassering. Ikke helt sikker på om jeg deler oppfatningen av at bokeh-en er “midt på treet” – det er vel strengt tatt snurrebokeh som er kjennemerke nr.1 (ikke er for enhver smak, rktignok). Men det finnes jo knapt artigere syssel enn å ta bilder med Helios opp gjennom bladverket om våren : ) En liten korreksjon sånn helt på tampen – 77M-4 har jo maksblender f/1.8 da, i motsetning til 44M-serien som hadde største blender f2.

  2. Hei Jan! Takk for at du gjør meg oppmerksom på feil i informasjonen. Jeg vet jo godt at det er en f/1.8, men skriver f/2 🙂

    Bokeh meninger må tas som en subjektiv tilnærming da dette er noe som oppfattes forskjellig fra individ til individ samt påvirkes i stor grad av motivet. Midt på treet er slett ikke dårlig heller, men jeg følte at bakgrunnen på portrettene ble litt urolige selv med åpen blender og lang avstand til bakgrunnen.

    På papiret er 77M et bedre objektiv kontra 44M med noe bedre lysstyrke, nærgrense og coating, men i praksis er det ikke merkbart. Takk for generell skryt av bilder og nettside!

    Happy shooting!

    Mvh Lars

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *