Exakta Tele Zoom-Macro 75-200mm f/4.5

ÅR: 1970-tallet
LAND: Japan
FATNING: m42
Exakta Tele Zoom-Macro 75-200mm f/4.5
Exakta Tele Zoom-Macro 75-200mm

Exakta Tele Zoom-Macro 75-200mm f/4.5 er en solid bygget tele-zoom (skyvezoom) i metall. Skyve-zoomen aktiveres ved å dytte den gummierte fokustønnen bakover eller fremover uten at objektivets dimensjoner endrer seg. Blenderen med klikkstopp har seks lameler og danner et heksagon nedblendet. Avstandsskalaen er oppgitt i både meter og fot og minste blender er f/32. Objektivet er merket med “PS” for Pentax Screw fatning og videre “MC” på pynteringen for multi coating som gir bedre egenskaper mot refleksjoner. Det finnes også en auto/ manuell bryter for automatisk blender på SLR og objektivet er merket “Macro” for en forbedret nærgrense (1:5) til nærfoto opptak. Trolig finnes objektivet også i andre fatninger og merker og serienummeret har et prefiks “K” som vanligvis indikerer produsent, Komine? Jeg antar at objektivet utfra designet er produsert på slutten av 70-tallet, men det kan også være fra tidlig 80-tallet.

Bildekvaliteten vil jeg si er ganske god med tanke på at det er et tidlig zoom objektiv. Det er lite kromatiske avvik å spore, men noe sfærisk avvik kan sees i høylysene. Skarpheten er grei fra åpen blender, men kontrasten er ganske svak. Objektivet er også utsatt for flare og da særlig i den lengste enden (full tele). Prismessig er dette et objektiv som er svært billig i anskaffelse og bør være mulig å oppdrive innenfor en hundrelapp eller to i god stand. Bokeh, den uskarpe delen av bildet er også overraskende kremet og fin i de fleste situasjoner.

Jeg er ingen stor fan av tele-zom, og særlig ikke eldre varianter, men jeg må si at jeg ble positivt overrasket over bilderesultatene som var langt bedre en ventet.

Kamera: Sony A7 II

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *