Carl Zeiss Jena Flektogon 20mm f/4

ÅR: 1963
LAND: DDR
DESIGN: 10 elementer/ 6 grupper
FATNING: m42
Carl Zeiss Jena 20mm

Carl Zeiss Jena lanserte dette SLR vidvinkelobjektivet i 1961 og var en utravidvinkel etter datidens målestokk. Objektivet har et retrofokus design med asymetrisk oppstilling av linseelementene noe alle vidvinkler for speilrefleks også har idag for å bygge plass til speilet i kamerahuset. Objektivet yter jevnt over godt, men med litt “bløte” hjørner fra åpen blender. Nærgrensen til dette objektivet er svært god noe som gjør at man kan ta spennende bilder tett på. Eksempelbilder finnes under “Les mer”!

Carl Zeiss konsernet ble delt sammen med Tyskland etter krigen og Jena er byen (i nærheten av Leipzig) hvor de fleste østtyske Carl Zeiss objektivene ble produsert.

Kamera: Sony A7R
f/11
f/11
f/16
f/4
f/4
f/4

5 kommentarer

 1. fantastisk flott bilder , disse gamle zeiss objektivene ser jeg får mye skryt på div. forum og prisene er heller ikke avskrekkende , syntes også disse “zebra modellene” er stilige , er noe annet enn dagens “plastikk optikk” . er det noe spesielt merke på disse m42 adapterene du anbefaler eller er det bare å kjøpe et til hundrelappen. Må tilstå at jeg akkuratt har kjøpt et sony 35 mm f1,8 , savner af noen ganger da , må jo prøve denne “pdaf” en som får så mye skryt på beveglige mål.

  Mvh. magne.

  • Hei Magne og takk for kommentar!
   Endel legacy objektiver ser ut som smykker sammelignet med moderne glass. Og prisene er som du selv sier på det nivået at man kan kjøpe en hel serie med objektiver for samme prisen som et nytt. Jeg har stort sett bare kjøpt billige adaptere på eBay og har kun hatt et par dårlige av et 20-talls utgaver. Ellers så har vel adaptre fra Novoflex et brukbart rykte, men da koster det ofte 10-gangen 🙂

   Gratulerer med nytt objektiv! Jeg har ingen førstehåndserfaring med dette objektivet, men enkelte mener at Sony 35mm 1.8 har penere bokeh kontra Zeiss Touit 32mm, så det lover godt. 🙂

   Mvh Lars

   • Hei igjen .

    Har tatt en del bilder med 35 mm’ern og det ser veldig lovende ut , er jo bra nærgrense også , er fin til litt større blomster ol. og som du sier bokehen er flott. Sikla litt på Zeiss Touit ( 32 mm + 12 mm) pakka fra B&H , men fant ut at jeg får heller bruke litt peng på noen gamle perler , er litt mere morro syntes jeg.

    Magne.

    • Ja, jeg så de hadde knalltilbud fra Zeiss. Speilløsmarkedet i USA er ikke like bra som i Europa og Asia og da dukker det fort opp noen gode tilbud. Gammelt glass er noe mer en bare et objektiv, det er nostalgi. 🙂 Fikk du foresten testet noe kommunistglass på kamera ditt?

     Lars

     • Hei.

      Nei , har ikke fått kjøpt noe enda , har kikket litt på noen Helios 44 , er jo bare sløvhet at jeg ikke kjøper , koster jo bare et par hundrelapper , mange fra Ukraina ser jeg . Får først kjøpe meg en adapter M42 , så får jeg se etter bra tilbud.

      Magne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *