TTArtisan 100mm F2.8

ÅR: 2023
LAND: Kina
DESIGN: 3 elementer/ 3 grupper
FATNING: m42

En triplet 100mm f/2.8 er det nyeste tilskudet fra produsenten TTartisan. Objektivet er en replika av det legendariske Trioplan 100mm f/2.8. Har dette nye objektivet virkelig den samme karakteren og gjengivelsen som Trioplan, for bare $155?

Meyer Görlitz Trioplan 100mm f/2.8 er et vintage-objektiv kjent for sine unike optiske egenskaper, spesielt den karakteristiske boblebokeh-effekten. Trioplan ble opprinnelig designet og produsert av det tyske selskapet Meyer-Optik Görlitz og ble raskt populært for sin kreative gjengivelse, og er et svært ettertraktet objektiv, selv i dag. Objektivet kom i Exacta-fatning og M42-skrufatning, men finnes også i C-fatning for 16mm filmkamera. Det dukket også opp en senere seks bladers versjon i sebra-design i svart utførelse.

Trioplan 100mm f/2.8

Den unike og sterke såpeboble-lignende bokeh-effekten den produserer gjør den til en favoritt blant kreative og kunstneriske fotografer. Denne bokeh-effekten er et resultat av de mange blenderlamellene og triplet designet. Trioplan-objektivets optiske formel er basert på Cooke-tripletten, som ble designet og patentert tilbake i 1893 av Dennis Tayler, hovedingeniør hos T. Cooke and Sons of York.

Trioplan 100mm f/2.8

På grunn av vedvarende popularitet ble en ny versjon av Trioplan 100mm f/2.8, versjon to, lansert i juni 2020 av Meyer Optik Görlitz. Den selges for øyeblikket for €999 via nettsiden deres.

Jeg er veldig glad og overrasket over å se at TTartisan nylig lanserte en kopi av Trioplan 100mm med den opprinnelige M42-skrufatning. Fatningen gjør det enkelt å tilpasse til speilløse kameraer og kan også benyttes på gamle filmkameraer.

Bortsett fra å være svart og sølv, er de to objektivene overraskende like i utseende og følelse. Selv knastene og ribbene på objektivene er nesten like, selv om plasseringen er ulik. TTartisan objektivet er litt kortere en Trioplan, men litt tyngre (307g). Begge objektivene har inngraverte bokstaver, men bokstavene på Trioplan sitter dypere i metallkonstruksjonen. Den nærmeste fokusavstanden for Trioplan er 1,1 meter, mens TTartisan kan fokusere så nært som 0,9 meter, noe som lover godt for kreativiteten. Trioplan har 15 blenderlameller, mens TTartisan har 13 lameller.

Blendermekanismen sitter også dypere i objektivkroppen på Trioplan, men begge har en lignende avrundet form når blenderåpningen er lukket. Trioplan har en klikkløs blenderkontroll med forhåndsinnstilte instillinger, mens TTartisans blender har konvensjonelle klikkstopp. Klikkstopp er generelt å foretrekke for fotografering, mens klikkløs blender er en fin funksjon for filmproduksjon. Trioplan har en filtergjenge på 46 mm, mens TTartisan har en filtergjenge på 49 mm. Fokushjulet går i motsatt retning av hverandre, og TTartisan er litt mer dempet enn Trioplan, men begge er gode å betjene.

Refleksjonene fra den optiske formelen ser nøyaktig like ut under en kraftig lyskilde. Coatingen ser også overraskende like ut på begge objektivene med et blåaktig skjær, kanskje med litt mer magenta på TTartisan varianten. Og jeg er ganske sikkert på med 60år+ fortrinn at coatingen på TTartisan er mer avansert og har bedre egenskaper.

(Klikk på bildene for større visning)

Bildekvaliteten og karakteren er generelt veldig lik på de to objektivene. Bokeh oppleves som noe mykere og mer kremaktig på originalen, men TTartisan kan derimot skilte med bedre skarphet og kontrast, samt mindre glød fra høylysene. Når man blender ned forsvinner den spesielle tegningen gradvis, men bokeh ballene er runde hele veien pga. blenderlamellenes runde form.

TTArtisan er en relativt ny kreativ Kinesisk optikkprodusent som har spesialisert seg på utvikling av manuelle objektiver til speilløse kamera (Shenzhen Mingjiang Optical Technology Co., Ltd.). I den senere tiden har de også lansert et par autofokus objektiver.

Dersom du er nysgjerrig på tegningen til et av de mest kreative og underlige objektivene som noen gang er produsert så er $155 er et utrolig godt kjøp når man tar i betraktining at originalen selges for 7000,- og oppover, i varierende tilstand.

Dersom du handler objektivet med Affiliate link herfra direkte fra produsenten TTArtisan bidrar du samtidig til å holde disse sidene i live. Dersom du har et speilløst systemkamera trenger du også et m42 – “til din fatning” adapter. Dette får du kjøpt billig på eBay og Aliexpress, men det finnes også endel utvalg i norske fotobutikker og på Finn.no.

Affiliate link:


PS: det kommer flere eksempelbilder etter regnet har gitt seg 🙂

Kamera: Nikon Z7
TTartisan 100mm f/2.8
TTartisan 100mm f/2.8
TTartisan 100mm f/2.8

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *